27 Септември, 2020
0.0504

НЛБ го зголеми кредитирањето, добивката изнесува 11,9 милиони евра

Објавено во: Финансии 10 Август, 2020

НЛБ Банка има солидни резултати со оглед на условите во кои работи и негативните влијанија на пандемијата што царува од март годинава. Добивка од речиси 12 милиони евра, очекувано пониска заради очекувано зголемените резервации, зголемено кредитирање, раст на депозитите.

НЛБ Банка во „корона“ кварталот (периодот април – јуни) успеа да оствари добивка од 4,7 милиони евра, што за вонредните услови на работење е одличен показател за успешната деловна политика на една од трите најголеми банки во земјава.

Банката има одличен квартал и со антиципираните зголемувања на трошоците за резервации и намалената добивка. Нето приходите од камати во периодот април - јуни изнесуваат 11,9 милиони евра исто како и во првиот квартал. За првото полугодие на нето основа банката од камати остварила вкупен приход од 23,8 милиони евра. Мало снижување од 5 отсто има кај нето приходите од провизии и надоместоци во првата половина на годинава во споредба со истиот период лани. Вкупно нето приходите од надоместоци и провизии од почеток на јануари до карј на јуни изнесуваат 8,2 милиони евра. Од тоа во вториот квартал приходот е 3,9 милиони евра што е само за нијанса помалку од првиот квартал кога изнесуваат 4,3 милиони евра.

Клучот за намалената добивка кај банката годинава во споредба со лани е во очекуваниот раст на трошоците за резервации. Годинава тие се 7,4 милиони евра што е за четири пати повисоки од истиот период лани кога изнесувале 1,8 милиони евра.

Добивката на банката за половина година изнесува 11,5 милиони евра и таа е за 26,8 отсто пониска од истиот период лани токму заради драстично зголемениот трошок за резервации, што беше и очекувано со оглед на негативното влијание што врз економијата го има пандемијата од COVID 19.

Можеби ќе ве интересира

ПРОСЕЧНА ПЛАТА ВО СРБИЈА: Веќе се искачи над 510 евра?

ПРОСЕЧНА ПЛАТА ВО СРБИЈА: Веќе се искачи над 510 евра?

МЕРКИТЕ ЌЕ БИДАТ И ЗА ГРАЃАНИТЕ И ЗА ФИРМИТЕ - некои се познати, некои се нови

МЕРКИТЕ ЌЕ БИДАТ И ЗА ГРАЃАНИТЕ И ЗА ФИРМИТЕ - некои се познати, некои се нови

Битиќи најави дека е можно ново задолжување за четвртиот сет мерки

Битиќи најави дека е можно ново задолжување за четвртиот сет мерки

ВО ИГРА Е И ДОМАШНА КОМПАНИЈА - неколку инвеститори сакаат да добијат статус на стратешки

ВО ИГРА Е И ДОМАШНА КОМПАНИЈА - неколку инвеститори сакаат да добијат статус на стратешки

ПРВИОТ ЧОВЕК НА ШПАРКАСЕ, БИШЕВ, СО ПОРАКА: Банкарскиот систем е стабилен и има капацитет да ја поддржи економската обнова

ПРВИОТ ЧОВЕК НА ШПАРКАСЕ, БИШЕВ, СО ПОРАКА: Банкарскиот систем е стабилен и има капацитет да ја поддржи економската обнова

ММФ ЗА ЗАТВОРАЊЕТО НА ЕУРОСТАНДАРД - Народна банка ја донела одлуката за да ги заштити депонентите

ММФ ЗА ЗАТВОРАЊЕТО НА ЕУРОСТАНДАРД - Народна банка ја донела одлуката за да ги заштити депонентите

НАРОДНА БАНКА ОПШИРНО ЗОШТО МОРАЛА ДА ЈА ЗАТВОРИ ЕУРОСТАНДАРД - ниту сопственикот ниту инвеститорот не го обезбедија потребниот капитал

НАРОДНА БАНКА ОПШИРНО ЗОШТО МОРАЛА ДА ЈА ЗАТВОРИ ЕУРОСТАНДАРД - ниту сопственикот ниту инвеститорот не го обезбедија потребниот капитал

Бараат закон за обештетување - оштетените од Еуростандард имале средби со сите политички партии

Бараат закон за обештетување - оштетените од Еуростандард имале средби со сите политички партии

ВОДОВОД И ЕВН СИ ГИ БАРААТ СВОИТЕ ПАРИ ОД ЕУРОСТАНДАРД - формиран Одборот на доверители на банката во стечај

ВОДОВОД И ЕВН СИ ГИ БАРААТ СВОИТЕ ПАРИ ОД ЕУРОСТАНДАРД - формиран Одборот на доверители на банката во стечај