13 Јули, 2020
0.0277

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

Објавено во: Економија, Корона Вирус 04 Јуни, 2020

Корона кризата ја зголеми невработеноста во Хрватска, при што скоро 50.000 луѓе останаа без работа. 

Најголем дел од нив се од секторот туризам и угостителство, трговија, преработувачката индустријa, фризери i козметичари. 

Ова се случи во првите два и пол месеци од кризата, покажуваат новите податоци на хрватската Служба за вработување.

Имало вкупно 134.717 невработени во Хрватска на 16 март, денот кој се води како почеток на кризата. 

Од 16 март до 2 јуни евидентирани се 49.936 нови невработени, а 43.885 се отпуштени од работа.

Хрватска не е прва земја која соопштува вакви податоци. 

Невработеноста порасна во Европската Унија и во еврозоната. 

Австрија сега има 11.5 отсто невработеност поради пандемијата. 

Можеби ќе ве интересира

Во Македонија во мај само 838 туристи

Во Македонија во мај само 838 туристи

Горивата повторно поскапуваат од полноќ

Горивата повторно поскапуваат од полноќ

Нина Ангеловска: Прифатени 5.000 приговори од средношколци и студенти за платежната картичка

Нина Ангеловска: Прифатени 5.000 приговори од средношколци и студенти за платежната картичка

Финансиски друштва во Македонија: Даваат брзи кредити во кризата, иако им е тешко да опстанат

Финансиски друштва во Македонија: Даваат брзи кредити во кризата, иако им е тешко да опстанат

И на финансиските друштва во Македонија им е тешко да опстанат во кризата

И на финансиските друштва во Македонија им е тешко да опстанат во кризата

Кризата и друштвата за брзи кредити: Дел затворија и отпуштија вработени, се билдаа дополнителни трошоци

Кризата и друштвата за брзи кредити: Дел затворија и отпуштија вработени, се билдаа дополнителни трошоци

Кој станува рамноправен во „Фершпед“ со таткото и синовите Накови?

Кој станува рамноправен во „Фершпед“ со таткото и синовите Накови?

„Македонска навигација“ подели милион евра за 13-та плата

„Македонска навигација“ подели милион евра за 13-та плата

Ангеловска: Прифативме 5.000 приговори за картичките, денеска ќе ги има на список

Ангеловска: Прифативме 5.000 приговори за картичките, денеска ќе ги има на список