03 Април, 2020
0.0414

Без ребаланс на буџетот ќе се прераспределуваат пари по министерствата

Објавено во: Економија 26 Март, 2020

Не со ребаланс туку во вонредна состојба каква што е сега буџетските корисници, па и Владата можат да ги менуваат буџетите со прераспреедлба на парите од една во друга ставка или од една за друга намена. Владата усвои Уредба со законска сила со која го уредува ова прашање. Во вакво време се одложува и носењето на Фискланата стратегија за следните три години. 

Со овие измени министерствата, институциите, сите буџетски корисници впрочем можат да прават прераспеделба на нивните буџети и до 70 отсто од некои ставки. За толку можат да ги намалат парите предвидени за некоја намена и истите да ги пренаменат во други попотребни делови. 

Во Уредбата стои и дека Владата одлучува за прераспределбите меѓу буџетските корисници на централната власт и меѓу фондовите, на предлог на Министерството за финансии.

А.Т.

Можеби ќе ве интересира

Нема минимална плата од 14.934 денари во наредните три месеци

Нема минимална плата од 14.934 денари во наредните три месеци

Јавните претпријатија започнаа со уплаќање на добивките кон буџетот

Јавните претпријатија започнаа со уплаќање на добивките кон буџетот

АЗЕСКИ НА ЖЕШКА ЛИНИЈА СО КОЛЕГИТЕ ОД РЕГИОНОТ - мора да се отворат транспортните коридори и да стигнат суровините

АЗЕСКИ НА ЖЕШКА ЛИНИЈА СО КОЛЕГИТЕ ОД РЕГИОНОТ - мора да се отворат транспортните коридори и да стигнат суровините

Пауновски: Во Битола запечатени повеќе од 40 кафемати

Пауновски: Во Битола запечатени повеќе од 40 кафемати

Заев објасни што е тоа „чекич и денс“

Заев објасни што е тоа „чекич и денс“

КАКО ЌЕ ПОМАГА ЕК: 100 милијарди евра за да не се отпуштат работниците

КАКО ЌЕ ПОМАГА ЕК: 100 милијарди евра за да не се отпуштат работниците

Седница на отворено: Град Скопје ќе се откаже од дел од најголемите приходи

Седница на отворено: Град Скопје ќе се откаже од дел од најголемите приходи

По колкава награда добија Чифлиганец, Етеми, Таки Фити..

По колкава награда добија Чифлиганец, Етеми, Таки Фити..

Три месеци се чека за нега од друго лице, Бајрактар вели од понеделник ќе биде се во ред

Три месеци се чека за нега од друго лице, Бајрактар вели од понеделник ќе биде се во ред