29 Мај, 2020
0.0359

НЕМА ПОВЕЌЕ БДП: Благосостојбата на граѓаните ќе ја мерат со индекс на среќа

Објавено во: Економија 22 Мај, 2020

Се воведува индекс на среќа како алтернатива на БДП. 

На ваков чекор се реши Мексико. 

Tие сметаат дека БДП не е добар показател за благосостојбата на граѓаните, објави претседателот Андрес Мануел Лопез Обрадор.

Овој индекс ќе се користи за мерење на економскиот раст, на нивото на нееднаквост и „среќа на населението”, а ќе го креираат луѓе од повеќе професии. 

Според прогнозите на Меѓународниот монетарен фонд мексиканската економија ќе се намали за 6,6 проценти годинава. 

Лани нивната економија доживеа стагнација. 

Повеќе од 50 милиони граѓани во земјата со 130 милиони се сиромашни.

Мексико е втора економија во Латинска Америка. 

Таа од 1994 година е првата членка од Латинска Америка во Организацијата за економска соработка и развој(ОЕСР). 

Земјата, полека, но сигурно го покачува приходот. Мексико се смета за една од новите индустријализирани држави. 

Можеби ќе ве интересира

РАСТ: Дури една третина од граѓаните кои имаат интернет купуваат он-лајн

РАСТ: Дури една третина од граѓаните кои имаат интернет купуваат он-лајн

Ангеловска на Woman in Tech: Кризата донесе можности за жените претприемачи и дигитализацијата

Ангеловска на Woman in Tech: Кризата донесе можности за жените претприемачи и дигитализацијата

ИНТЕРВЈУ СВЕТОЗАР ЈАНЕВСКИ: Сега на луѓето им треба оптимизам, за економијата е нужна многу поголема поддршка

ИНТЕРВЈУ СВЕТОЗАР ЈАНЕВСКИ: Сега на луѓето им треба оптимизам, за економијата е нужна многу поголема поддршка

За дрвокрадците 230 милиони денари казна што нема „никогаш“ да ја платат

За дрвокрадците 230 милиони денари казна што нема „никогаш“ да ја платат

Која фирма е неприкосновена за аларми и сигурносни системи?

Која фирма е неприкосновена за аларми и сигурносни системи?

Mavrovo2 Residence, нова хит дестинација за вљубенците во планината

Mavrovo2 Residence, нова хит дестинација за вљубенците во планината

ПАНДЕМИЈАТА СКАПО ЌЕ ЈА ЧИНИ ИТАЛИЈА: Расте невработеноста во земјата

ПАНДЕМИЈАТА СКАПО ЌЕ ЈА ЧИНИ ИТАЛИЈА: Расте невработеноста во земјата

Влијанието на пандемијата бара инклузивни одговори за политиките

Влијанието на пандемијата бара инклузивни одговори за политиките

ДЕНЕСКА НОВА СОСТОЈБА: Поткопана е цената на „црното злато“

ДЕНЕСКА НОВА СОСТОЈБА: Поткопана е цената на „црното злато“