23 Февруари, 2020
0.0186

Нема да има трет мобилен оператор кој ќе конкурира во Македонија, ќе се зголемуваат услугите

Објавено во: Економија 24 Јануари, 2020

Агенцијата за електронски комуникации ги објави анализите за големопродажниот пазар во јавната мобилна комуникациска мрежа, за која допрва ќе се дебатира, но генералните заклучоци се дека во следните три години нема да влезе трет голем мобилен оператор кој ќе му конкурира на дуополот и дека во тренд ќе биде зголемувањето на услугите, а не намалувањето на цената.

Ова е трета ваква анализа за одрживоста на конкуренцијата на препорака на Европската комисија, а последната беше во 2015 кога Македонски Телеком и Оне.Вип (сега А1 Македонија) се етаблираа како оператори кои поседуваат значителна пазарна моќ на пазарот.

Според заклучоците во анализата, регулаторот е песимист дека во иднина ќе има простор за трет конкурентен оператор. Таму се вели дека актуелните прописи го дозволуваат тоа, но како прво и основно самите процедури се сложени и евентуалните заинтересенти ќе наидат на процедурални бариери од државните органи.

Во моментов не би се исплатело да се гради трета комуникациска мрежа, а според директорот на АЕК, Сашо Димитријоски, актуелен во иднина ќе биде работата на виртуелните оператори како што се сега Лајкамобајл и Роби, а компаниите од друга страна ќе бидат резервирани затоа што во моментов го набљудуваат пробивот на 5 Г технологијата.

- Виртуелните оператори се повеќе ќе навлегуваат на пазарите, како што тоа на пример е во една Јапонија. Од друга страна никој не сака да избрзува во период кога се води расправа за 5Г технологијата. Мислењето е дека цените во моментов во земјата се на задоволително ниво и дека сепак конкуренција има. Во иднина нема да има намалување на цената, туку ќе се води натпревар во зголемувањето на услугите, поради тоа што ќе се користи нов спектар на фреквенции и нови технологии, вели Димитријоски.

Според анализата, двата доминнантни оператори веќе имаат стабилна мрежа и се добро етаблирани на пазарот така што нема да му дозволат на трет оператор да им конкурира со цени. Тие веќе имаат гоеми бази на претплатници, кои се особено врзани со услугите кои одат во пакет. Од друга страна изградбата на сопствена мрежа, односно антенски столбови и базни станици и други скапи елементи би создало големи влезни трошоци, а исто така би биле потребни огромни средства за промоција кај потенцијалните претплатници. Тоа би предизвикало неповолна ситуација во однос на постоечките конкуренти, кои во оваа ситуација свесно би ги намалиле цените привремено за да го истиснат третиот „играч“.

- Самите денешни трендови укажуваат дека ниту еден оператор повеќе не сака да гради, односно да ја одржува својата мрежа. За тоа веќе им се нудат посебни компании кои би го работеле тоа наместо нив. Пазарот во земјата е отворен и законски ништо не би го спречил новиот инвеститор да влезе на пазарот во Македонија, но актуелната ситуација во наредните три години реално не би го дозволила тоа, додава Димитријоски.

Александар Кузмановски

Можеби ќе ве интересира

НОВИ ВРАБОТУВАЊА: Министерката Ангеловска очекува невработеноста да се намали на 16 отсто

НОВИ ВРАБОТУВАЊА: Министерката Ангеловска очекува невработеноста да се намали на 16 отсто

РАЗЛИКA ВО ПЛАТИ: Со четири месеци работа земаат колку еден програмер

РАЗЛИКA ВО ПЛАТИ: Со четири месеци работа земаат колку еден програмер

Компаниите бараат владеење на правото, со Италија има можност за поголема соработка

Компаниите бараат владеење на правото, со Италија има можност за поголема соработка

Анѓушев на 98 години - Стопанска комора: Порано проблемот беа финансиите, сега кадарот

Анѓушев на 98 години - Стопанска комора: Порано проблемот беа финансиите, сега кадарот

ЛЕСНО НАОЃААТ РАБОТА, А ИМААТ И НАЈГОЛЕМА ПЛАТА: Зошто е добро да се биде програмер во Македонија

ЛЕСНО НАОЃААТ РАБОТА, А ИМААТ И НАЈГОЛЕМА ПЛАТА: Зошто е добро да се биде програмер во Македонија

Водоводни дефекти на неколку улици, проблемот во Гази Баба саниран

Водоводни дефекти на неколку улици, проблемот во Гази Баба саниран

ТОП ПЕТ НАЈПЛАТЕНИ ПРОФЕСИИ: Каде се „кријат“ највисоките плати во земјава

ТОП ПЕТ НАЈПЛАТЕНИ ПРОФЕСИИ: Каде се „кријат“ највисоките плати во земјава

ОПОЗИЦИЈАТА КРИТИКУВА, ВЛАСТА СМИРУВА: Јавниот долг расте а се наѕира и нова еврообврзница

ОПОЗИЦИЈАТА КРИТИКУВА, ВЛАСТА СМИРУВА: Јавниот долг расте а се наѕира и нова еврообврзница

Колку пари има во бизнисот со продажба на очила за сонце

Колку пари има во бизнисот со продажба на очила за сонце