27 Септември, 2020
0.0413

Не е само златото, ќе поскапува и среброто

Објавено во: Економија 10 Август, 2020

Се очекува голем скок на цената на среброто. 

Во март годинава, разликата во цената на среброто и златото беше 1:126, односно златото за 126 пати беше повредно од златото. 

Досега среброто на два пати му се доближило на златото и тоа за време на големите инфлаторни кризи во 1919 и 1980 година.

Но, светот повторно е на прагот на нова инфлација, па затоа може да се очекува голем скок на вредноста на среброто. 

Сега разликата со златото е 1:81, што значи дека веќе се направени големи инвестиции во среброто. 

Би можело набргу и сребрените залихи да се зголемат за пет пати, што би значело и враќање на стариот сооднос со златото од 1:1,15.

Треба да се има в предвид дека постојано се зголемува и побарувачката на среброто во индустриски цели, затоа што овој метал е незаменлива компонента од голем број уреди.

Цената на златото на почетокот од месецот го помина прагот од 2.000 долари за унца, ниво што не е забележано од септември 2011 година. 

Според аналитичарите цената на златото ќе продолжи да расте.

Можеби ќе ве интересира

Државата ќе ви го врати сиот платен данок: Од 10 до 12 октомври - викенд без ДДВ

Државата ќе ви го врати сиот платен данок: Од 10 до 12 октомври - викенд без ДДВ

Се намалува персоналниот данок во ИКТ, трошоците за тим билдинг ќе бидат даночно признат расход

Се намалува персоналниот данок во ИКТ, трошоците за тим билдинг ќе бидат даночно признат расход

Картички за невработени, субвенции за фирмите: Денеска четвртиот пакет антикризни мерки

Картички за невработени, субвенции за фирмите: Денеска четвртиот пакет антикризни мерки

Екс министерката Ангеловска конечно се огласи по смената

Екс министерката Ангеловска конечно се огласи по смената

Ќе се одложи враќањето на бескаматните кредити, некои фирми ќе добијат и грантови: Мерките во финална фаза

Ќе се одложи враќањето на бескаматните кредити, некои фирми ќе добијат и грантови: Мерките во финална фаза

Градоначалникот Митко Јанчев како „полицаец“ на откупен пункт: Спречил инцидент

Градоначалникот Митко Јанчев како „полицаец“ на откупен пункт: Спречил инцидент

Заев најавува инвестиции во патишта во милијарди евра

Заев најавува инвестиции во патишта во милијарди евра

Владата ќе субвенционира плати за октомври, ноември и декември: Нови мерки вредни 350 милиони евра

Владата ќе субвенционира плати за октомври, ноември и декември: Нови мерки вредни 350 милиони евра

Пошта не избра банка: Колку пензионери од Еуростандард месецов ќе останат без пензија

Пошта не избра банка: Колку пензионери од Еуростандард месецов ќе останат без пензија