28 Февруари, 2020
0.0241

Народна банка: Надворешниот долг зголемен за 117 милиони евра

Објавено во: Финансии 30 Септември, 2019

Народна банка на Македонија објави дека бруто надворешниот долг на земјата за три месеци, односно во вториот квартал од 2019, е зголемен за 117 милиони евра, но поради зголемениот приватен долг, во услови кога јавниот бележи намалување. Станува збор за вкупен долг од 8,334 милиони евра, или 73,7 отсто од националниот Бруто домашен производ.

- Бруто надворешните побарувања изнесуваат 5.652 милиони милиона евра, или 50% од БДП.  На квартална основа, без трансакциите за управување со девизните резерви, тие се повисоки за 98 милиони евра, во услови на зголемување на приватните и јавните побарувања, соопшти централната банка.

Нето надворешниот долг изнесува 2.672 милиони евра, или 23,7% од БДП и е зголемен за 21 милион евра, или за 0,8%. И натаму долгот на приватниот сектор има доминантно учество во вкупниот нето-долг, со 58%.

- Негативната нето меѓународна инвестициска позиција (МИП) изнесува 6.264 милиони евра, што претставува 55,5% од БДП. Зголемувањето за 39 милиони евра во споредба со претходниот квартал се објаснува со зголемените нето-обврски по должнички и сопственички инструменти, додаваат од таму.


Можеби ќе ве интересира

Берзата во слободен пад: Некој се нервира, некој профитира

Берзата во слободен пад: Некој се нервира, некој профитира

ТЕТЕКС лани со одлична добивка од 552 илјади евра, пресудни се приходите од ТТК Банка

ТЕТЕКС лани со одлична добивка од 552 илјади евра, пресудни се приходите од ТТК Банка

КОЈ ЗДРАВСТВЕН РАБОТНИК ЛАПНА МЕСЕЧНА БРУТО ПЛАТА ОД 250 ИЛЈАДИ ЕВРА - УЈП пак не откри имиња

КОЈ ЗДРАВСТВЕН РАБОТНИК ЛАПНА МЕСЕЧНА БРУТО ПЛАТА ОД 250 ИЛЈАДИ ЕВРА - УЈП пак не откри имиња

Ја фаќа ли корона вирус и Македонската берза?

Ја фаќа ли корона вирус и Македонската берза?

(ВИДЕО) ПРОФИТАБИЛЕН БИЗНИС: Две земји во борба за „зеленото злато“

(ВИДЕО) ПРОФИТАБИЛЕН БИЗНИС: Две земји во борба за „зеленото злато“

КОРОНА УДРИ ПО АВИОБИЗНИСОТ - компаниите ќе изгубат 28 милијарди евра

КОРОНА УДРИ ПО АВИОБИЗНИСОТ - компаниите ќе изгубат 28 милијарди евра

На Заев му недостигаат уште 50 евра од ветената просечна плата, но имаше и пократок мандат

На Заев му недостигаат уште 50 евра од ветената просечна плата, но имаше и пократок мандат

Нашиот Фонд за иновации ќе се преслика во регионот

Нашиот Фонд за иновации ќе се преслика во регионот

ГЕРМАНЦИТЕ ВРАБОТУВААТ: Бараат машиновозачи, диспечери, инженери

ГЕРМАНЦИТЕ ВРАБОТУВААТ: Бараат машиновозачи, диспечери, инженери