29 Мај, 2020
0.0401

Најдолгата копнена граница на светот останува затворена уште 30 дена

Објавено во: Свет 20 Мај, 2020

Канада и САД се согласија дека нивната граница ќе остане затворена поради епидемијата барем до 21 јуни за сите патувања што не се неопходни. Сегашното продолжување на одлуката за затворање на границата истекува оваа недела, но двете влади ја продолжија за уште 30 дена.

Канаѓаните стравуваат од повторно отворање на границата затоа што САД имаат најмногу заболени и смртни случаи од Ковид-19 во светот, иако „по глава на жител“ има помалку отколку во некои други земји.

Здравствени работници, авионскиот екипаж и возачите на камиони сè уште можат да ја преминат границата помеѓу САД и Канада, како и шпедитерите, бидејќи поголемиот увоз на храна во Канада доаѓа од САД или преку САД.

Заедничката американско-канадска граница е долга 8.891 километар и таа е најдолгата копнена граница на светот меѓу двете земји.


Можеби ќе ве интересира

СЕ БЛИЖИ 2 ЈУНИ: Франција ќе излезе од изолација

СЕ БЛИЖИ 2 ЈУНИ: Франција ќе излезе од изолација

ИМА 111 ГОДИНИ: Чилеанка го победи коронавирусот

ИМА 111 ГОДИНИ: Чилеанка го победи коронавирусот

ВИРУСОТ СЕ ВРАТИ: Јужна Кореја сега има 11.344 заразени

ВИРУСОТ СЕ ВРАТИ: Јужна Кореја сега има 11.344 заразени

РАБОТНИЦИТЕ ПАЛЕА ГУМИ: Ги разгневи затворањето на фабриката на Нисан во Барселона

РАБОТНИЦИТЕ ПАЛЕА ГУМИ: Ги разгневи затворањето на фабриката на Нисан во Барселона

ТУРИЗМОТ ОДИ ВО ДРУГА НАСОКА: Oгромен пад, но и почеста посета на планини

ТУРИЗМОТ ОДИ ВО ДРУГА НАСОКА: Oгромен пад, но и почеста посета на планини

КИПАР: Владата ќе ги покрие трошоците за заболените од коронавирус

КИПАР: Владата ќе ги покрие трошоците за заболените од коронавирус

УНИКАТНО: Oваа земја ќе покрива дел од трошоците за патување на странските туристи

УНИКАТНО: Oваа земја ќе покрива дел од трошоците за патување на странските туристи

СЕ ПЛАШАТ ОД КОРОНАВИРУСОТ: Русите патуваат со приватни авиони, но не се единствени

СЕ ПЛАШАТ ОД КОРОНАВИРУСОТ: Русите патуваат со приватни авиони, но не се единствени

КАКО ЌЕ ЗАЗДРАВУВА ЕВРОПСКАТА ЕКОНОМИЈА: Фон дер Лајен ќе објави денеска

КАКО ЌЕ ЗАЗДРАВУВА ЕВРОПСКАТА ЕКОНОМИЈА: Фон дер Лајен ќе објави денеска