11 Јули, 2020
0.0212

НА ПРВИОТ ДЕН - 356 фирми побарале помош од мерката 14.500 денари за платите

Објавено во: Финансии 02 Мај, 2020

Вкупно 356 барања за финансиска подршка за исплата на плати (Образец БФП-ИП) се поднесени до Управата за јавни приходи преку системот Е- даноци во текот на вчерашниот ден, први мај 2020 година.

Тоа е првиот ден на кој фирмите имаа можност да аплицираат за оваа мерка.

„Врз основа на Уредбата за финансиска подршка за работодавачите за исплата на платите за месеците април и мај 2020 година, која беше изменета и дополнета на први мај, Управата за јавни приходи истовремено го постави образецот БФП-ИП согласно измените и го овозможи поднесувањето на Барањето за оваа финансиска поддршка, а резултатите се веќе очигледни уште на првиот ден“, соопштија од УЈП.

Затоа уште еднаш ги повикуваме работодавачите да аплицираат за оваа финансиска поддршка - 14.500 денари за исплата на плата за секој вработен, и да ја користат оваа поволност која ја донесе Владата на Република Северна Македонија, се со цел намалување на последиците од здравствено – економската криза Корона вирусот КОВИД -19 која го зафати целиот свет.

Даночните обврзници ги користат и другите анти-кризни мерки, односно ослободувањата од плаќање на аконтации на Данок на личен доход и Данокна добивка.

Барање за ослободување од плаќање на износот на аконтациите на данокот на добивка за месеците март, април и мај 2020 година,образец (ДД-ОМА) досега поднеле 688 даночни обврзници, а за ослободување од плаќање на аконтации на данок на личен доход, образец (ДЛД-ОМА) поднеле 380 даночни обврзници. Овие барања се комплетни и истите се потврдени од страна на Управата за јавни приходи.

линк: 

http://www.ujp.gov.mk/mk/javnost/soopstenija/pogledni/771

Можеби ќе ве интересира

Народната банка е добитник на наградата на „Комерцбанк“

Народната банка е добитник на наградата на „Комерцбанк“

НАД 206 МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕГНАЛЕ КАЈ ФИРМИТЕ - поврат на ДДВ во првите шест месеци

НАД 206 МИЛИОНИ ЕВРА ЛЕГНАЛЕ КАЈ ФИРМИТЕ - поврат на ДДВ во првите шест месеци

БУЏЕТОТ, СЕПАК, НЕ СЕ ПОЛНЕЛ ТОЛКУ ЛОШО - приходите паднаа, но не колку очекувањата

БУЏЕТОТ, СЕПАК, НЕ СЕ ПОЛНЕЛ ТОЛКУ ЛОШО - приходите паднаа, но не колку очекувањата