26 Септември, 2020
0.0205

Мобилната лабораторија за испитување на квалитет на горивата и натаму вон употреба

Објавено во: Економија 17 Јануари, 2020

Мобилната лабораторија за испитување на квалитетот на течните горива односно на нафтата и нафтените деривати што ја купи државата пред седум месеци за 512.000 евра и натаму е вон употреба.

Пробиен е и рокот кој беше одреден до почетокот на оваа година, односно до средината на јануари. Иако беше набавена и промовирана во јуни годинава таа се уште не е во функција  Од Државниот пазарен инспекторат велат дека технички е испитана и ги дава резултатите за кратко време, но и натаму се чека да се земат првите примероци од нафтените трговци во редовна процедура.

- Инспекторатот редовно испитува одземени примероци од горивата, но во моментов не ги испитува со мобилната лабораторија. По завршувањето на празниците, во моментов се одржуваат состаноци на оваа тема и наскоро треба да биде познато кога ќе се стави во функција, ни одговорија од Државниот пазарен инспекторат.

Претходно Владата ги задолжи Бирото за метрологија, кое ја купи лабораторијата, и Државниот пазарен инспекторат да склучат договор за уредување на меѓусебните односи за начинот на користење и функционирање и со тоа колку што е можно побргу да биде ставена во функција.

Мобилната лабораторија треба да го испитува квалитетот на течни горива и степенот на емисија на штетните гасови што произлегуваат од нивното согорување за мошне брзо време на самото место и да ги детектира злоупотребите.  Бирото за метрологија и Државниот пазарен инспекторат се докажуваа кој треба да ја поседува и да ја користи, односно кој е надлежен да ја прави контролата, а долго се чекаше за нејзиното акредитирање.


Можеби ќе ве интересира

Вработувањето под етнички клуч не може да одговори на една модерна развојна економија, вели Битиќи

Вработувањето под етнички клуч не може да одговори на една модерна развојна економија, вели Битиќи

РЕЗЕРВИТЕ СЕ ТРОШАТ: Уште колку злато остана да се ископа во рудниците?

РЕЗЕРВИТЕ СЕ ТРОШАТ: Уште колку злато остана да се ископа во рудниците?

Груби се сретна со директорот на најголемиот фонд во светот кој тежи илјада милјарди долари

Груби се сретна со директорот на најголемиот фонд во светот кој тежи илјада милјарди долари

ЌЕ ИМА ОДЛОЖУВАЊА НА АКОНТАЦИИ И ОСЛОБОДУВАЊА ОД ДАНОЦИ - во недела точно напладне Владата ќе ги каже мерките

ЌЕ ИМА ОДЛОЖУВАЊА НА АКОНТАЦИИ И ОСЛОБОДУВАЊА ОД ДАНОЦИ - во недела точно напладне Владата ќе ги каже мерките

ФИТР: Четири милиони денари од УНДП за дигитализација на општините

ФИТР: Четири милиони денари од УНДП за дигитализација на општините

Освен компанија за вода има и фирма за вакцини: Кој е најбогатиот Кинез

Освен компанија за вода има и фирма за вакцини: Кој е најбогатиот Кинез

Во „Државни патишта“ во просек 53.100 денари бруто-плата по вработен

Во „Државни патишта“ во просек 53.100 денари бруто-плата по вработен

СИНДИКАТОТ ДО ГЛАВНИТЕ ВО „БАРГАЛА“ - денеска е последен ден за платата и за заостанатиот дел

СИНДИКАТОТ ДО ГЛАВНИТЕ ВО „БАРГАЛА“ - денеска е последен ден за платата и за заостанатиот дел

За 4.700 денари поголеми плати лани во ЈП Државни патишта, далеку поголем раст од македонскиот просек

За 4.700 денари поголеми плати лани во ЈП Државни патишта, далеку поголем раст од македонскиот просек