30 Септември, 2020
0.0301

Младите Македонци многу доцна заминуваат од домот на родителите, потврди Евростат

Објавено во: Економија 12 Август, 2020

Македонците доцна се осамостојуваат. 

Младите во Шведска стануваат независни на 18, а во Македонија со над 30 години.

Младите во Македонија и во скоро сите земји во регионот го напуштаат домот на своите родители откако ќе поминат 30 години.

Но, не е само Македонија.  Ако во Македонија младите стануваат независни на возраст од 31,8 години, во Црна Гора со 33,1, во Србија со 31,1 и во Турција со 27,5 години.

За Босна и Херцеговина нема податоци, но се претпоставува дека таа е на ниво на просекот на земјите од Западен Балкан.

Младите најрано го напуштаат домот на своите родители во Шведска, на неполни 18 години возраст, а во Хрватска стануваат независни со наполнети 32 години. 

Претходно, Евростат објави дека младите Македонци живеат во заедница и во премали домови.

Податоците на Евростат покажуваат дека 51 отсто од младите до 30 години живеат во заедница во многу мали живеалишта.

Нашата земја е меѓу државите каде е најголем бројот на граѓани кои живеат во домови со мала квадратура. 

Податоците од Евростат, покажуваат дека живеењето во премали домови е најчеста појава на Балканот. Во иста група заедно со Македонија, се и Србија, Романија и Бугарија. Просекот во Европската Унија покажува дека дека 17 отсто од луѓето живеат во недоволен простор. 

Можеби ќе ве интересира

Eден човек ќе купи 4.000 станови во Берлин

Eден човек ќе купи 4.000 станови во Берлин

Немирите во Кавказ ја „потопија“ турската лира

Немирите во Кавказ ја „потопија“ турската лира

Граѓаните полесно ќе се исклучуваат од парно, ама ќе треба да докажат дека станот им бил празен и ќе плаќаат фиксен надоместок

Граѓаните полесно ќе се исклучуваат од парно, ама ќе треба да докажат дека станот им бил празен и ќе плаќаат фиксен надоместок

Колку ќе позајми Македонија повторно: Ребалансот готов неделава, јавниот долг на тест

Колку ќе позајми Македонија повторно: Ребалансот готов неделава, јавниот долг на тест

Нафтоводот Солун-Скопје се отвора до крајот на годината, Хеленик Петролеум ќе ја реинвестира оштетата

Нафтоводот Солун-Скопје се отвора до крајот на годината, Хеленик Петролеум ќе ја реинвестира оштетата

Помпео по посетата на Солун: Забрзана изградба на интерконекторот и надградба на нафтоводот од Скопје до Солун

Помпео по посетата на Солун: Забрзана изградба на интерконекторот и надградба на нафтоводот од Скопје до Солун

АСО ги објави податоците: Како короната (не) влијае врз осигурителниот бизнис?

АСО ги објави податоците: Како короната (не) влијае врз осигурителниот бизнис?

ИМА ПИВО И ЗА 200 ДЕНАРИ - претераа ли „фенси“ угостителите со цените, тие велат - работиме по старо

ИМА ПИВО И ЗА 200 ДЕНАРИ - претераа ли „фенси“ угостителите со цените, тие велат - работиме по старо

Картичките по 6.000 денари ќе бидат готови до средината на ноември: Банките ќе ги испорачуваат

Картичките по 6.000 денари ќе бидат готови до средината на ноември: Банките ќе ги испорачуваат