06 Јуни, 2020
0.0380

Мила Царовска: Ниту еден синдикат не ми се пожали за исплатата на зголемената минимална плата

Објавено во: Економија 17 Јануари, 2020

Мила Царовска, вицепремиерката за економски прашања, на денешната прес-конференција, одговарајќи на новинарско прашање, рече дека, според нејзини информации, исплатата на првата минимална плата од 14.500 денари оди во најдобар ред без масовни злоупотреби од работодавачите.

- Овие денови се сретнав со организациите и со синдикатите и ниту еден од нив немаше поплаки за минималната плата, иако најточно за да се види дали има одредена санкција треба да се обратите до Државниот трудов инспекторат. Она што може да се заклучи е дека алармот не е вклучен, рече поранешната министерка за труд и социјална политика.

Царовска додаде дека најавеното следно зголемување на минималната плата на 16.500 денари нема да се реализира во овој мандат затоа што не се реализирало планираното владеење од четири години.

- Да беше мандатот четири години, јас сум сигурна дека ќе ја постигневме таа висини. И стопанските комори и здруќенијата на работодавачи, како и синдикатите, се согласни дека таа треба да се зголемува за работниците да останат овде. Оние кои имаат потешкотии со нејзината исплата, државата им помага со субвенционирањето, наведе Царовска.

Таа додаде дека очекува да се намалува бројот на работници кои работат за минималец поради мерката за субвенционирање на придонесите.

Можеби ќе ве интересира

ОД КУМАНОВО ДО ГЕВГЕЛИЈА, ОД ДЕБАР ДО БЕРОВО: Ширум Македонија скокна бројот на невработени

ОД КУМАНОВО ДО ГЕВГЕЛИЈА, ОД ДЕБАР ДО БЕРОВО: Ширум Македонија скокна бројот на невработени

Загрозени 40.000 работни места во Македонија

Загрозени 40.000 работни места во Македонија

НАЈСЛАБ РАСТ ОД 2009: Aвстралија влезе во рецесија

НАЈСЛАБ РАСТ ОД 2009: Aвстралија влезе во рецесија

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа