31 Мај, 2020
0.0267

МИКРО И МАЛИ ПРЕТПРИЈАТИЈА: Бараме платите, здравственото и пензиско осигурување да бидат на товар на државата

Објавено во: Економија 27 Март, 2020

Од здружението на микро и мали претпријатија (трговија на мало, занаетчиски дејности, козметички салони, фризери) и сите останати кои што нудат сервисни услуги како и локални продавници на територијата на град Скопје, бараат помош и финансиски олеснувања од Владата. 

Велат дека дел од нив или работат со скратено работно време или воопшто не работат. 

„Голем дел од нас како компании директно ги чувствуваат штетите и од тие причини сме приморани дел од вработените или да ги отпуштиме или да ги оставиме без лични приходи. Приморани сме да ги затвориме објектите и фирмите поради отежнатиот увоз од надвор но и поради рестриктивните мерки. Поради настанатата ситуација во врска со Корона вирусот и одлуката на владата на РСМ за затворање сите трговски центри во државата ,ние како помали фирми од приватниот сектор  од кој поголем дел закупопримачи на деловни објекти, кој во моментот немаме никакви приходи, во овие тешки моменти за сите нас, објективно преку порталите и медиумите, без политичка позадина се обраќаме до владата на РСМ и бараме платите, здравственото и пензиско осигурување додека траат мерките да биде на товар на државата, државата да даде наредба на Управа за јавни приходи  да не ги блокира сметките на фирмите заради  неисплатени плати и данок, да ги замрзне ратите од  кредитите и плаќањето на тековните сметки како електрична енергија, вода, државата да ја плати или субвенционира  закупнинатa на закуподавачите. Сите овие мерки ги бараме се до престанокот на мерките за забрана на работа“, реагираат со соопштение. 

Бараат закуподавачите во меѓувреме да ги замрзнат наемнините. 

Можеби ќе ве интересира

Ваучерите од 100 евра за одмор на домашна адреса

Ваучерите од 100 евра за одмор на домашна адреса

ДДВ со пад од над 30 отсто до мај

ДДВ со пад од над 30 отсто до мај

Од следната недела стигаат владините картички, можете и да ги одбиете

Од следната недела стигаат владините картички, можете и да ги одбиете

Ангеловска: Можно е зголемување на акцизата на екстралесното масло за домаќинство

Ангеловска: Можно е зголемување на акцизата на екстралесното масло за домаќинство

Ангеловска-Бежоска за „Глобал капитал“: Да го зголемиме потенцијалот на земјата

Ангеловска-Бежоска за „Глобал капитал“: Да го зголемиме потенцијалот на земјата

УШТЕ ДЕНЕСКА: Погледнете дали УЈП ви пресметала точен данок

УШТЕ ДЕНЕСКА: Погледнете дали УЈП ви пресметала точен данок

ЕВРООБРЗНИЦАТА ЌЕ СПАСУВА: Кризата креираше буџетски дефицит од 197 милиони евра до април

ЕВРООБРЗНИЦАТА ЌЕ СПАСУВА: Кризата креираше буџетски дефицит од 197 милиони евра до април

Граѓаните се уште бараат одложување на кредитните рати

Граѓаните се уште бараат одложување на кредитните рати

Се подготвуваат картичките „Купувам домашно“, еве ги деталите

Се подготвуваат картичките „Купувам домашно“, еве ги деталите