20 Октомври, 2019
0.0219

Миќиќ Божиновска: Повратот на ДДВ е повеќе популистичка отколку мерка за враќање на парите

Објавено во: Економија 20 Јуни, 2019

Најавената мерка за поврат на данокот на додадена вредност е повеќе популистичка отколку мерка со која евентуално ќе се постигне целта - намалување на сивата економија и враќање на парите на граѓаните, вели за Фактор Весна Миќиќ Божиновска, главен и одговорен уредник на весникот Вечер. Тврди оти трговците секогаш, па и во овој случај ќе најдат дупка во законот; и ќе продолжат да работат за свој профит, а од новата мерка најголем ќар сепак ќе имаат најбогатите. Миќиќ Божиновска затоа, вели, „Кој има, тој ќе троши, кој троши тој и ќе добива. 

Според неа, од најавената мерка, која стапува во сила од 1 јули годинава треба да добиваат и граѓаните и државата, а вршителите на дејност се очекува да го намалат обидот за неиздавање фискални и со тоа одбегнување на плаќањето на данокот на државата. Сепак го поставува прашањето колку овие очекувања може да се реални.

Намалување на сивата економија и даночната евазија како една од целите на оваа мерка може многу лесно да остане само на хартија, доколку државата нe преземе мерки за поголема контрола на фискализацијата со посебен акцент на делови од Македонија и Скопје каде што важат „други закони" . Прашањето што се наметнува е колку граѓаните навистина, ќе се занимаваат со тоа да ја скенираат секоја фискална сметка? Можеби подобро ќе беше државата да го намалеше данокот на производите за широка потрошувачка и со тоа повеќе пари би останувале кај тие за кои оваа мерка е наменета, вели Миќиќ Божиновска.

Остава простор секако времето во наредните месеци да покаже колку предвидената мерка ја „спасила" државата од сивата економија, и колку граѓаните навистина се побогати откако на нивните сметки на крајот на годинава ќе легнат 15 проценти на име на поврат на ДДВ.


А.Т.

Можеби ќе ве интересира

120 милиони долари од Светска банка за инфраструктура, енергетска ефикасност и модернизација на пензискиот и земјоделскиот сектор

120 милиони долари од Светска банка за инфраструктура, енергетска ефикасност и модернизација на пензискиот и земјоделскиот сектор

Нина Ангеловска: Ребалансот на буџетот не беше поради недостиг на приходи

Нина Ангеловска: Ребалансот на буџетот не беше поради недостиг на приходи

КХВ потврди: Берзата не ги објави податоците навреме

КХВ потврди: Берзата не ги објави податоците навреме

Ќе има нов тендер за Скопје - Блаце: Прескапа понуда за 2 километри автопат

Ќе има нов тендер за Скопје - Блаце: Прескапа понуда за 2 километри автопат

НОВА ТРГОВСКА ОФАНЗИВА НА ТРАМП: Воведени царини на производи, ЕУ ќе возврати

НОВА ТРГОВСКА ОФАНЗИВА НА ТРАМП: Воведени царини на производи, ЕУ ќе возврати

Анѓушев: Прашањето за „бројчаникот“ не треба да биде на моја адреса

Анѓушев: Прашањето за „бројчаникот“ не треба да биде на моја адреса

„Фактор“ изнесува факти, Штериев промовира инсинуации

„Фактор“ изнесува факти, Штериев промовира инсинуации

ЗНМ реагира до Берзата: Недозволиво е да се етикетира медиум

ЗНМ реагира до Берзата: Недозволиво е да се етикетира медиум

AМПЕВА ЗА МИНИМАЛЕЦОТ: Тоа ќе биде чист популизам ако дел од платата се враќа кај работодавецот

AМПЕВА ЗА МИНИМАЛЕЦОТ: Тоа ќе биде чист популизам ако дел од платата се враќа кај работодавецот