14 Август, 2020
0.0204

МАСОВНО КУПУВААТ ИМОТИ: Словенците го „окупираа“ хрватското крајбрежје

Објавено во: Економија 09 Јули, 2020

Имоти во Хрватска масовно купуваат Словенците, при што купиле скоро половина од недвижниот имот на хрватското крајбрежје. 

Тие купиле 9.439 недвижности во Хрватска од 2013 година кога земјата влезе во ЕУ, покажуваат податоците на хрватската даночна администрација.

Потоа следуваат германските државјани, кои купиле објекти за одмор, станови и апартмани, односно 4.969 објекти.

На третото место се Австријците со 2.867 имоти, потоа Италијанците со 1.612, Швеѓаните со 1.232 и Унгарците со 949, објави „Вечерњи лист“ врз основа на податоците на хрватската даночна управа за платени даноци, пренесува „Индикатор“.

Словенците неофицијално поседуваат скоро 110.000 имоти во Хрватска, претежно куќи и станови по должината на хрватското крајбрежје. 

Тие во Хрватска купуваа куќи за одмор уште во времето на Југославија.

Можеби ќе ве интересира

ИМАЛО ЛИ ЗАИНТЕРЕСИРАН ИНВЕСТИТОР - кој сакал да достави понуда за Еуростандард банка?

ИМАЛО ЛИ ЗАИНТЕРЕСИРАН ИНВЕСТИТОР - кој сакал да достави понуда за Еуростандард банка?

Зошто Македонците доцна заминуваат од домот на родителите?

Зошто Македонците доцна заминуваат од домот на родителите?

Нема да можете да плаќате сметки во пошта, еве зошто...

Нема да можете да плаќате сметки во пошта, еве зошто...

КХВ: Укината дозволата на Дирекцијата на Еуростандард, пазарот останува стабилен

КХВ: Укината дозволата на Дирекцијата на Еуростандард, пазарот останува стабилен

ПАД ВО ТУРИЗМОТ ЗА 95 ОТСТО: Мал број Срби, Турци, Бугари, Албанци сепак шетале низ Македонија

ПАД ВО ТУРИЗМОТ ЗА 95 ОТСТО: Мал број Срби, Турци, Бугари, Албанци сепак шетале низ Македонија

Отворете сметка или депозит во Халкбанк и добијте ваучер за да се почестите на наша сметка

Отворете сметка или депозит во Халкбанк и добијте ваучер за да се почестите на наша сметка

Се огласија винариите и трговците со вино: Откупните цени се мали затоа што државата не помага

Се огласија винариите и трговците со вино: Откупните цени се мали затоа што државата не помага

Берзата трајно ја исклучи Еуростандард банка од членство

Берзата трајно ја исклучи Еуростандард банка од членство

ФОНДОТ ЗА ОСИГУРУВАЊЕ ДЕПОЗИТИ ДО ШТЕДАЧИТЕ - ќе има известување кога и преку кои банки ќе тече обесштетувањето

ФОНДОТ ЗА ОСИГУРУВАЊЕ ДЕПОЗИТИ ДО ШТЕДАЧИТЕ - ќе има известување кога и преку кои банки ќе тече обесштетувањето