06 Јули, 2020
0.0625

Манчевски: Администрацијата од денеска се враќа на работа, да комуницира со мобилни и преку интернет

Објавено во: Економија 01 Јуни, 2020

Дамјан Манчевски, министерот за информатичко општество и администрација, објави дека денеска вработените од јавниот сектор, согласно владината одлука, се враќаат на работните места, освен оние во училиштата и градинките.

Манчевски им порачува на административните работници и останатите вработени во јавниот сектор слободно да ги користат повеќе мобилните телефони и интернетот во меѓусебната комуникација, наместо непосредното комуницирање, со цел да бидат намалени контактите, иако службениците повеќе нема да работат од дома.

„Вработените во јавната администрација од денеска, работните задачи ги извршуваат од своите работни места. За да бидеме сигурни дека со овој начин на работа никој нема да биде доведен во ризик, укажуваме и бараме строго почитување на мерките и препораките на Владата:

Секој вработен задолжително да носи лична заштитна опрема на лицето (маска) за време на извршување на работните задачи на работното место. Да се одржува минимум физичкото растојание и контакт помеѓу вработените лица. Да се избегнуваат групирања и собирања. Да се настојува комуникацијата да биде телефонски (локали/мобилни телефони). Редовно да се одржува личната хигиена и хигиената во работните простории. Службените интерни состаноци да се одржуваат преку алтернативен начин (интернет апликации за комуникација). Исто така, во сила е и веќе усвоениот протокол за одржување на работни состаноци“, објави Манчевски.

Дополнително, мерката за ослободување од работа продолжува да важи за хронично болните лица, бремените жени, родителите на дете до 10-годишна возраст, самохраните родители, родителите на деца со попреченост кои користат дневен центар, лицата кои одат на работа со придружба-потполно слепи лица, лица кои се движат со инвалидска количка и лица со умерена и тешка интелектуална попреченост.


Можеби ќе ве интересира

ВО ПЕНЗИЈА КОГА ЌЕ ЗАВРШИ ПАНДЕМИЈАТА: Дел од највозрасните здравствени работници се уште во првите редови против вирусот

ВО ПЕНЗИЈА КОГА ЌЕ ЗАВРШИ ПАНДЕМИЈАТА: Дел од највозрасните здравствени работници се уште во првите редови против вирусот

Следи ли мега распродажба на илјадници квадрати деловен простор на улица „Македонија“?

Следи ли мега распродажба на илјадници квадрати деловен простор на улица „Македонија“?

МАПАС со добивка и приходи како да е приватен пензиски фонд

МАПАС со добивка и приходи како да е приватен пензиски фонд

Проверете дали сте добиле 100.000 денари: Извлечени добитниците на МојДДВ

Проверете дали сте добиле 100.000 денари: Извлечени добитниците на МојДДВ

И препакувана морска риба е македонски производ

И препакувана морска риба е македонски производ

Ампева: Државата давала субвенции, газдите не им исплатувале плата на текстилните работници

Ампева: Државата давала субвенции, газдите не им исплатувале плата на текстилните работници

Порасна минималецот: Од месецов повисока плата

Порасна минималецот: Од месецов повисока плата

ПАНДЕМИЈАТА ГИ ОСТАВИ БЕЗ РАБОТА: Повеќе од 3.500 невработени имаме во јуни

ПАНДЕМИЈАТА ГИ ОСТАВИ БЕЗ РАБОТА: Повеќе од 3.500 невработени имаме во јуни

ВО КРИЗА ПОРАДИ ПАНДЕМИЈАТА: Руската економија е на колена

ВО КРИЗА ПОРАДИ ПАНДЕМИЈАТА: Руската економија е на колена