05 Јули, 2020
0.0450

Малку време имав за радостите на празникот Велигден: Одблиску со Нина Ангеловска

Објавено во: Стил 19 Април, 2020


Женски Магазин ја започнува новата рубрика „Одблиску со жени лидерки“.
Прва во рубриката ја имаат министерката за финансии, Нина Ангеловска. Таа ни раскажа како е да се биде на функција лидер, но и како го помина денешниот голем христијански празник.

*Процентот на жени на високи позиции во Македонија, е далеку од европскиот просек. Какво е чувството да се биде на позиција, какво е Вашето искуство како жена која има лидерска позиција? Се соочувате ли со предрасуди, омаловажувања?

-Родова рамнотежа во политичката застапеност и учество на жените на клучни позиции претставува заложба на ЕУ како прашање на правда, еднаквост и демократија. Дадени се конкретни препораки за постигнување на оваа цел, вклучително и специфични активности што можат да ги преземат институциите на ЕУ, националните влади, политичките партии, граѓанското општество и медиумите. За прв пат претседател на Европската комисија е жена, на чело на ММФ е жена како и на Европската централна банка. Можеме да кажеме дека имаме и ние напредок што порано не беше случај и го следиме трендот, па за прв пат кај нас имаме Гувернерка, имаме Вицепремиерка за економија, Министерка за финансии, Заменик министерка за финансии, Дополнителна заменик министерка за финансии, Државна секретарка во Министерството за финансии, жени на врвни менаџмент позиции во регулаторните тела, во банките. Кога ќе видите, кај нас економијата скоро целосно ја водат жени, одговара Ангеловска.

Остантиот дел од разговорот може да се прочита целосно овде.

Можеби ќе ве интересира

ФОТО: Бектеши и честита роденден на сопругата

ФОТО: Бектеши и честита роденден на сопругата

Фотогалерија од Градиште: Безбедносните мерки заборавени

Фотогалерија од Градиште: Безбедносните мерки заборавени

Откриена е причината: Зошто Тесла умрел во беда и долгови?

Откриена е причината: Зошто Тесла умрел во беда и долгови?

Никогаш не се лутеше, се решаваше со насмевка: Таткото на Влатко Илиевски за споменот на синот

Никогаш не се лутеше, се решаваше со насмевка: Таткото на Влатко Илиевски за споменот на синот

Се прислушкува и преку сијалици: Нов метод на тајните служби

Се прислушкува и преку сијалици: Нов метод на тајните служби

Видете ги блиндираните автомобили на ТИТО

Видете ги блиндираните автомобили на ТИТО

Првпат почнав да трчам за да изгубам некое кило: Сања Николовска Најдовски по подвигот Еверестинг

Првпат почнав да трчам за да изгубам некое кило: Сања Николовска Најдовски по подвигот Еверестинг

Кога ќе закрепнат малите бизниси, ќе ѝ вратат на државата: Интервју со овластениот сметководител и едукатор Мери Каровска

Кога ќе закрепнат малите бизниси, ќе ѝ вратат на државата: Интервју со овластениот сметководител и едукатор Мери Каровска