09 Март, 2021
0.0233

Макпетрол Инфо Поинт: Подготовка на возилото за зима, задолжителна опрема и правила

Објавено во: Економија 22 Јануари, 2021

Ниските температури во зима може значително да ги намалат перформансите на вашиот автомобил, што може да резултира со несакани последици и дефекти. За почеток, треба визуелно да ја проверите надворешноста на возилото и да видите дали има некои оштетувања на лимот, со цел да спречите поголеми оштетувања од солта и средствата кои се користат против мрзнење на патиштата.

Една од основните проверки е состојбата на акумулаторот, која е најчеста причина за неуспешен старт на моторот. Во зависност од моделот, проверете дали во акумулаторот има доволно течност или видете колку е стар и дали треба да се промени. Истекувања или бела засушена пена околу приклучоците често е знак за потрошена батерија и неопходно е да се посети сервис за проверка на исправноста и евентуална потреба од замена.

Ако се вклучи црвена сијаличка со батерија на инструмент-таблата значи дека акумулаторот или е празен или, пак, има некаков проблем со системот за полнење.

Потоа треба да се провери дали има антифриз во системот за ладење на моторот и во која состојба е. Недоволното количество антифриз или послабата концентрација може да предизвика оштетување на моторот при пад на температурите. Најдобро е проверката да се направи на сервис.

Освен тоа, добро е да ја проверите и состојбата на бришачите, чиј просечен век на траење е една година и во резервоарот со течност за ветробранското стакло да наполните средство против замрзнување.


Во зима видливоста е намалена, па задолжително проверете ја светлосната сигнализација на возилото.

На сите поголеми бензински станици може да купите средство против замрзнување на бравите на возилото, стругалка за мраз и метла за снег, спреј за одмрзнување на стаклата и ракавици, без кои се може, но, секако, добро е да ги имате за студените зимски утра, кога температурата е под нулата.

Дополнително може да побарате и совет за адитиви кои се ставаат во резервоарот и може да ги користите и за дизел и за бензинските мотори, а кои го олеснуваат стартот и работата во зимски услови.

Од 15 ноември до 15 март на сила е задолжителна употреба на зимски гуми. За возила со маса до 3,5 тони наместо зимски, може да се користат и летни пневматици со минимална длабочина од четири милиметри и задолжителни синџири за снег за погонските тркала. Казната за немање зимска опрема е 45 евра.

Секогаш пред да тргнете на пат во зима информирајте се добро за временските услови и состојбата на патиштата. Проверете дали имате доволно гориво во резервоарот, бидејќи никогаш не знаете дали ќе треба некаде да чекате во колона.

Планирајте, доколку е можно да патувате преку ден и пред тргнување добро исчистете ги стаклата и светлосната сигнализација на возилото. 


Можеби ќе ве интересира

Трошат по 200 евра од човек: Ако затвориме во недела, регионот ќе пазари во Косово и Србија

Трошат по 200 евра од човек: Ако затвориме во недела, регионот ќе пазари во Косово и Србија

И во февруари имало раст на трошоците за живот

И во февруари имало раст на трошоците за живот

Бензините се приближуваат до 70 денари: Ново поскапување од ноќеска

Бензините се приближуваат до 70 денари: Ново поскапување од ноќеска

Општина Центар со 2,3 милиони евра наплата на данок, Арачиново со „чиста нула“.

Општина Центар со 2,3 милиони евра наплата на данок, Арачиново со „чиста нула“.

Нафтата со скок, нафташите со договор: Што се случува

Нафтата со скок, нафташите со договор: Што се случува

БИТКОИНОТ СЕ „ВРАТИ“: Како ја презеде улогата што некогаш ја играше златото

БИТКОИНОТ СЕ „ВРАТИ“: Како ја презеде улогата што некогаш ја играше златото

Среќен 8ми март! Каде се жените 100 години подоцна? Какви им се платите, бенефициите, обврските?

Среќен 8ми март! Каде се жените 100 години подоцна? Какви им се платите, бенефициите, обврските?

Ќе има отпуштања, некои работат во четири смени, некаде работата не смее да прекине: Фактор дознава кои се клучните забелешки за „недела неработен ден“

Ќе има отпуштања, некои работат во четири смени, некаде работата не смее да прекине: Фактор дознава кои се клучните забелешки за „недела неработен ден“

Како најстарата македонска автомобилска компанија се справи со короната?

Како најстарата македонска автомобилска компанија се справи со короната?