15 Јуни, 2021
0.0229

Макпетрол Инфо Поинт: Колку може да возите со гориво на резерва

Објавено во: Мои пари 14 Мај, 2021

Динг, сијаличката за гориво на вашето возило повторно се вклучи. Тоа значи дека треба да ја посетите најблиската бензинска станица, но колку навистина може да поминете на резерва? Дали може да стигнете до дома или да ставите гориво на враќање?

Нема правило колку точно литри гориво имате кога ќе се вклучи сијаличката за резерва, но, генерално, тоа е околу 10 до 15 проценти од капацитетот на резервоарот. Доколку знаете колку собира резервоарот, како и која е просечната потрошувачка на вашето возило лесно може да направите пресметка уште колку километри може да поминете.

Доколку не знаете колку точно собира резервоарот на возилото или сте заборавиле, генерално, тоа се движи од 40-45 до 60-65 литри, во зависност од големината и моделот, па може да очекувате да поминете од 40 до 60 километри на резерва.

Не е паметно да возите премногу долго на резерва, бидејќи ризикувате да останете целосно без гориво и да треба да викнете помош или, пак, да ја оштетите пумпата за гориво, која кај некои модели целосно треба да биде во гориво, за да може да се лади и функционира правилно. 

Друг проблем со возењето на резерва е паркирањето. Ако возилото го паркирате навалено на една страна, може да се случи да ја погодите погрешната страна и доколку сте на резерва, пумпата да не може да повлече доволно гориво при повторно стартување на моторот.  

Можеби ќе ве интересира

ФОНДАЦИЈАТА „Д-Р МИХАИЛ ЛЕВЕНСКИ“, ДАРИ ПЕТСТОТИНИ ПРИМЕРОЦИ ОД КНИГАТА „КАКО ДА СТАНАМ СВОЈ“, НА ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА СО ИМЕ „БЛАЖЕ КОНЕСКИ“, КАКО АМАНЕТ ОД ЛЕВЕНСКИ, А ВО ЧЕСТ НА 100-ГОДИШНИНА ОД РАЃАЊЕТО НА КОНЕСКИ

ФОНДАЦИЈАТА „Д-Р МИХАИЛ ЛЕВЕНСКИ“, ДАРИ ПЕТСТОТИНИ ПРИМЕРОЦИ ОД КНИГАТА „КАКО ДА СТАНАМ СВОЈ“, НА ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА СО ИМЕ „БЛАЖЕ КОНЕСКИ“, КАКО АМАНЕТ ОД ЛЕВЕНСКИ, А ВО ЧЕСТ НА 100-ГОДИШНИНА ОД РАЃАЊЕТО НА КОНЕСКИ

Придружете му се на дијалогот за постепено напуштање на употребата на јагленот и праведна транзиција во регионите со јаглен во Западен Балкан и во Украина

Придружете му се на дијалогот за постепено напуштање на употребата на јагленот и праведна транзиција во регионите со јаглен во Западен Балкан и во Украина

Европа се обидува да ги забрза своите вложувања во водород, 5G и блокчејн

Европа се обидува да ги забрза своите вложувања во водород, 5G и блокчејн

Даниела од Свети Николе доби МИЛИОНЕР ЏЕК ПОТ вреден преку 1.300.000 денари

Даниела од Свети Николе доби МИЛИОНЕР ЏЕК ПОТ вреден преку 1.300.000 денари

Нептун подари 20 Fuego смарт телевизори за да се гледа Македонија на Европско

Нептун подари 20 Fuego смарт телевизори за да се гледа Македонија на Европско

Дрита Ислами, олимписка атлетичарка: „За 10 години ќе бидам пример за сите млади спортистки“

Дрита Ислами, олимписка атлетичарка: „За 10 години ќе бидам пример за сите млади спортистки“

Освежи го летото со Credissimo

Освежи го летото со Credissimo

Срушени државни рекорди на 10.000 метри на HalkEco Скопје Трча 10КМ

Срушени државни рекорди на 10.000 метри на HalkEco Скопје Трча 10КМ

Милион причини за гол на Македонија на Европското првенство - Mozzart за секој гол на Македонија донира милион денари!

Милион причини за гол на Македонија на Европското првенство - Mozzart за секој гол на Македонија донира милион денари!