22 Септември, 2019
0.0233

Македонија убедливо прва во растот на странските директни инвестиции, тврди ОН

Објавено во: Економија 13 Јуни, 2019

Според "Извештајот за инвестициите во светот 2019", објавен од страна на Конференцијата на ОН за трговија и развој, највисок раст забележан во регионот лани имала Македонија, каде странските директни инвестиции се зголемиле за 260 отсто од претходните 205 милиони долари во 2017, односно вкупно тие изнесувале 737.000.000 долари минатата година. Македонија наедно е прва според растот во оваа категорија севкупно кај сите пост-транзициски земји во извештајот.

Западен Балкан минатата година забележа раст на странските директни инвестиции, и покрај негативниот тренд во целиот свет, а Србија на ниво на инвестиции е на во второто место, се вели во извештајот на органите на Обединетите нации, пренесува "Радио Слободна Европа". Србија, која има вкупно најголем прилив на странски директни инвестиции во регионот, забележа зголемување од 44 отсто на 4,1 милијарда долари.

Се известува дека странските директни инвестиции се намалиле за 13 отсто во светот - на 1.300 милијарди долари, додека Западен Балкан забележува зголемување од 33 отсто на 7,4 милијарди долари.

Од земјите членки на ЕУ во регионот, најголем пораст е забележан во Словенија, 81 отсто, односно на 1.4 милијарди долари, додека во Хрватска се намалил за 43 отсто, односно на 1,2 милијарди долари, додека во Бугарија е забележан пад на две милијарди долари, или 21 проценти.

Црна Гора забележа пад од 12 отсто на 490 милиони долари, додека во Босна и Херцеговина евидентиран е раст од четири отсто на 468 милиони долари, а во Албанија тие се зголемиле на 1,3 милијарди долари, односно за 13 отсто.


Можеби ќе ве интересира

Лукаревска: „Мој ДДВ“ ги дава резултатите за целите за кои е воведена

Лукаревска: „Мој ДДВ“ ги дава резултатите за целите за кои е воведена

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата