22 Септември, 2021
0.0228

Македонија, Србија и Албанија ќе имаат заедничка поштенска марка, но и една цена за услугите на пратки?

Објавено во: Економија 03 Август, 2021

FOTO: POŠTA SRBIJE / VUK BRANKOVIĆ


Протоколот за деловна соработка помеѓу ЈП „Пошта на Србија“ и „Пошта на Северна Македонија“ АД во Белград го потпишаа в.д директорот на Пошта на Србија Зоран Ѓорѓевиќ и генералниот директор на Пошта на Северна Македонија АД, Јани Макрадули. Протоколот беше потпишан само три дена по Регионалниот деловен форум во Скопје, одржан како дел од иницијативата Отворен Балкан, и претставува прв чекор кон конкретизирање на договорот помеѓу српскиот претседател Александар Вучиќ, премиерот на Македонија, Зоран Заев и албанскиот премиер Еди Рама за зајакнување на економската соработка во регионот.

„Поштенските канцеларии на Србија и Македонија сакаат да бидат лидери не само во националната, туку и во меѓународната рамка, а Протоколот што го потпишавме ја претставува рамката на соработка за постигнување на таа цел. Денес, ја воспоставивме рамката за развој на нови заеднички услуги, пред се во доменот на активности на кои пошта на Србија веќе работи интензивно, имено дигитализација на услугите и развој на е-трговија. Приближувањето на Пошта на Србија и Македонија ќе придонесе за развој на економиите на нашите земји, подобри перформанси на регионалниот пазар и ќе донесе нови работни места и приходи, како и посилна врска помеѓу нашите граѓани и економии “, рече Зоран Ѓорѓевиќ, в.д. Директор на Пошта на Србија.

Ѓорѓевиќ посебно посочи дека Пошта на Србија, благодарение на широката мрежа на меѓународни линии, пред се кон Северна Америка, националната авиокомпанија „Ер Србија“, која се очекува наскоро да воведе летови кон Далечниот Исток, ќе стане регионален центар на логистика и поштенски услуги.дополнително ќе ја поддржат имплементацијата на иницијативата „Отворен Балкан“.

„Потпишувањето на Протоколот за соработка е почеток на практичната имплементација на иницијативата„ Отворен Балкан “, која во Скопје ја објавија лидерите на Србија,  Македонија и Албанија. Ние сме соседи и соработници, но во суштина нашата соработка може да биде далеку поголема. Затоа денешниот документ не е само формалност, бидејќи нашата соработка, особено преку развој на е-трговија и логистички капацитети, ќе ги постави темелите за отворање трговија на Балканот, што е исклучително важно за надминување на последиците предизвикани од коронавирусот“, кажа Јани Макрадули.

Ѓорѓевиќ и Макрадули, исто така, најавија дека ќе испратат иницијатива до владите на Србија, Македонија и Албанија за воспоставување заедничка поштенска марка и единствена цена за услугите на пратки, со цел да им се обезбедат услуги на граѓаните од сите три земји по една тарифа , како дополнителен поттик за отворање на балканските пазари.Можеби ќе ве интересира

Белорусија купи компири од Македонија затоа што нивните биле скапи

Белорусија купи компири од Македонија затоа што нивните биле скапи

КАКОВ РАСПЛЕТ ЌЕ ИМА ЗА ТАРГЕТ ГРУП: Обвинителството е на потег

КАКОВ РАСПЛЕТ ЌЕ ИМА ЗА ТАРГЕТ ГРУП: Обвинителството е на потег

ЌЕ ИМА ПЕНЗИИ ОД ИДНИОТ ВТОРНИК - еве по кој редослед ќе се исплатуваат

ЌЕ ИМА ПЕНЗИИ ОД ИДНИОТ ВТОРНИК - еве по кој редослед ќе се исплатуваат

КОЛКУ МАКЕДОНСКИ ФИРМИ СЕ ВО БАНКРОТ: Можно е допрва да се затвораат поради кризата

КОЛКУ МАКЕДОНСКИ ФИРМИ СЕ ВО БАНКРОТ: Можно е допрва да се затвораат поради кризата

МУ СЕ БЛИЖИ ЛИ КРАЈОТ НА ДОЛЖНИЧКОТО РОПСТВО - долговите ќе застаруваат по одреден рок, а и затезната камата нема да смее да биде повисока од главницата?

МУ СЕ БЛИЖИ ЛИ КРАЈОТ НА ДОЛЖНИЧКОТО РОПСТВО - долговите ќе застаруваат по одреден рок, а и затезната камата нема да смее да биде повисока од главницата?

Со законски измени до повеќе пари во општинските каси

Со законски измени до повеќе пари во општинските каси

Следниот месец ќе има голем скок на вредноста на биткоинот

Следниот месец ќе има голем скок на вредноста на биткоинот

Статистика објави дека просечната плата изнесува 28.540 денари

Статистика објави дека просечната плата изнесува 28.540 денари

ЦЕЛ ДЕН НА КОМИСИЈА НЕ МОЖЕ ДА ПОМИНЕ НЕДЕЛА НЕРАБОТЕН ДЕН - МТСП бара пратениците од опозицијата да не ја кочат расправата

ЦЕЛ ДЕН НА КОМИСИЈА НЕ МОЖЕ ДА ПОМИНЕ НЕДЕЛА НЕРАБОТЕН ДЕН - МТСП бара пратениците од опозицијата да не ја кочат расправата