10 Август, 2020
0.0298

Македонија со најскапа патарина со плаќање во евра

Објавено во: Економија 02 Јануари, 2020

Истражувајќи ги цените на патарините за патничките возила (категоризацијата варира од земја до земја), на автопатиштата во земјите од регионот, во Македонија се наплатува најскапо доколку плаќате во евра. На секои 10 километри цената во просек е 0.75 евра, додека во домашната валута изнесува 30 денари, или 0,49 евра, објави Ал Џезира

Во БиХ, трошоците на наплатните рампи се различни кога станува збор за Федерацијата на БиХ и Република Српска. Ако го погледнеме делот од автопатот Добој - Бања Лука, возачите плаќаат во просек 0,48 евра за 10 километри од автопатот. Користејќи го автопатот преку ФБиХ, возачите ќе издвојат 0,60 евра за 10 километри по кои патувале.

Во Хрватска е анализиран скоро целиот дел од автопатот А1 и пресметано е дека возачите трошат 0,64 евра за десет километри на автопатот. Во земјите со затворен систем на наплата од регионот, Србија е најевтина - возачите треба да потрошат 0,33 € на 10 километри. Во Косово употребата на автопатот сè уште не се наплаќа, додека Црна Гора сè уште ги чека првите километри од автопатот.

Словенија користи систем на наплата со вињети - налепници кои важат за патарина за одреден временски период. Вињетата (за возила високи до 1,3 метри и тежина до 3,5 тони) чини 15 евра за седум дена, 30 евра за еден месец, додека годишната цена е 110 евра.

Системот за собирање вињети сè уште се користи во Австрија, Чешка, Унгарија, Словачка и Швајцарија. Во принцип, патарините во земјите од регионот се многу пати поскапи отколку во значително побогатите европски земји.

Ако се земеме ситуацијата во БИХ. ентитет Република Српска (слично на Федерацијата на БиХ, Хрватска и Србија), каде што се пресметува износот на годишната цена на билетот со множење на километражата на автопатот, односно со 400. Така, годишниот билет за автопатска делница од Добој до Градишка чини изнесува зачудувачки 2.044 евра (4,000 конвертибилни марки) - неколку пати поскапо од годишната вињета во Словенија, за многу помалку километри автопат.

Годишната вињета во Словенија за автомобили до три и пол тони чини 110 евра, во Австрија 89,20 евра, во Швајцарија е 40 франци, или околу 37 евра. Во Бугарија и Словачка возачите на патнички возила плаќаат годишна вињета од 50 евра. Годишната патарина за патнички возила во Чешка е 59 евра, а во Романија 96 евра.


Можеби ќе ве интересира

Владата денеска со пријави против работодавачите кои зедоа државни пари а не исплатија плати

Владата денеска со пријави против работодавачите кои зедоа државни пари а не исплатија плати

Табаку: Бизнис од 1,3 милијарди евра се пресели од Албанија во Северна Македонија

Табаку: Бизнис од 1,3 милијарди евра се пресели од Албанија во Северна Македонија

АД МЕПСО: Плаќаат високи сметки за мобилен телефон и интернет, а се бунат за поскапување на струјата

АД МЕПСО: Плаќаат високи сметки за мобилен телефон и интернет, а се бунат за поскапување на струјата

Работодавачите бараат побрзо формирање на Влада заради нов сет на антикризни мерки

Работодавачите бараат побрзо формирање на Влада заради нов сет на антикризни мерки

Работодавачите бараат побрзо формирање на Влада заради нов сет на антикризни мерки

Работодавачите бараат побрзо формирање на Влада заради нов сет на антикризни мерки

НЛБ „короната“ не ја плаши, кредитирањето расте! Колкава е добивката?

НЛБ „короната“ не ја плаши, кредитирањето расте! Колкава е добивката?

Денеска истекува рокот: Има ли некој 300 милиони евра за гасифицирање на Македонија?

Денеска истекува рокот: Има ли некој 300 милиони евра за гасифицирање на Македонија?

ТЕШКО ЌЕ БИДЕ БЕЗ НОВ СЕТ МЕРКИ - работодавачите предупредуваат

ТЕШКО ЌЕ БИДЕ БЕЗ НОВ СЕТ МЕРКИ - работодавачите предупредуваат

КОРОНА КРИЗАТА НЕ ГО СПЛАСНА ИНТЕРЕСОТ - станови се бараат, цената никако не паѓа

КОРОНА КРИЗАТА НЕ ГО СПЛАСНА ИНТЕРЕСОТ - станови се бараат, цената никако не паѓа