21 Април, 2021
0.0270

Македонија продолжува во болна рецесија - БДП лани падна за 4,5 отсто, минус има и во четвртиот квартал

Објавено во: Економија 02 Март, 2021

Продолжува рецесијата во македонската економија. 

И во чертвртиот квартал бруто домашниот производ бил во негативната зона, остварувајќи сепак поблаг пад од 0,7 отсто.

За цела 2020 година, пак, економијата на земјава паднала за 4,5 проценти. 

Ова значи дека Владата, во својата последна проекција за економијата, односно во октомври кога го донесе ребалансот на буџетот, ептен ја погодила проекцијата, бидејќи таа тогаш предвиде дека БДП минатата година ќе падфне за 4,4 отсто. 

Најголем пад од 10 отсто имало рударството и вадењето на камен, преработувачка индустрија, снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација, снабдување со вода, отстранување на отпадни води, управување со отпад и дејности за санација на околината. 

Од овој сектор, само кај преработувачката индустрија, падот лани изнесува 10,6 проценти.

Огромен пад од 7,9 отсто има трговијата на големо и трговијата на мало, поправка на моторни возила и мотоцикли, транспорт и складирање, објекти за сместување и сервисни дејности со храна.

Пад има и кај градежништвото, од 2,1 процент, што значи дека овој сектор сепак не бил толку погоден како рударството, индуистријата и трговијата.

Дејности со раст се земјоделството, со позитива од 1,7 отсто, дејностите кај недвижниот имот пораснале за 1 отсто, а за 0,4 отсто порасднале уметноста, рекреацијата и забавата.

Инаку, лани позитивен бил само првиот квартал, со минорен раст од 0,9 отсто, во вториот квартал падот е најголем, 14,9 проценти, во третиот квартал падот беше 3,3 проценти. 

Кога во два квартали едноподруго има минус кај БДП, таа земја се наоѓа во рецесија. 

Инаку, гледано според расходниот метод, финалната потрошувачка паднала за 2,8 отсто, со тоа што финалната потрошувачка кај домаќинствата паднала за 5,6 отсто, додека јавната потрошувачка има раст од 10,1 отсто.

Она што најмногуи загрижува е падот на бруто-инвестициите, за 10,2 отсто, кај извозот има пад од 10,9 отсто, а увозот е во минус од 10,5 отсто. 

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ШЕСТИ ПАКЕТ МЕРКИ: Помош за угостители, туристички водичи, естрадни уметници

ШЕСТИ ПАКЕТ МЕРКИ: Помош за угостители, туристички водичи, естрадни уметници

Познато е колку ќе чини шестиот пакет мерки

Познато е колку ќе чини шестиот пакет мерки

Ќе има 50 илјади бесплатни ПЦР тестови за туристите во земјава

Ќе има 50 илјади бесплатни ПЦР тестови за туристите во земјава

Народна банка дозволи: Може да имате странска сметка за да купувате акции во странство

Народна банка дозволи: Може да имате странска сметка за да купувате акции во странство

Преполно пред Министерството за финансии: Угостителите и туристичките работници бараат Владата да го почитува изборниот слоган „Можеме“

Преполно пред Министерството за финансии: Угостителите и туристичките работници бараат Владата да го почитува изборниот слоган „Можеме“

Шокантно откритие на Лукаревска: Мартовска плата не добиле 54.662 работници

Шокантно откритие на Лукаревска: Мартовска плата не добиле 54.662 работници

Брендот Shell отсега достапен во државата

Брендот Shell отсега достапен во државата

Бектеши: Рестораните за свадби можно е да отворат на крајот на мај

Бектеши: Рестораните за свадби можно е да отворат на крајот на мај

РЕКОРДЕН ПАД НА БИТКОИНОТ ЗАБЕЛЕЖАН НА ПАЗАРОТ: Во последните 24 часа неочекувано изненадување

РЕКОРДЕН ПАД НА БИТКОИНОТ ЗАБЕЛЕЖАН НА ПАЗАРОТ: Во последните 24 часа неочекувано изненадување