08 Јули, 2020
0.0394

Македонија на 21-во место по невработеност во светот

Објавено во: Економија 04 Октомври, 2012

Со стапка на невработеност од 31,4% Македонија се наоѓа на 21-во место во конкуренција од 199 земји, покажува ранг листата на Индекс Мунди. На прво место по невработеност е Зимбабве со стапка од 95%,  Наури  90% и Либерија каде што без работа се 85% од работоспособното население. Најдобро на листата котира Монако со 0% невработени,  Катар со 0,4 % и Тајланд со стапка од 0,7 % лица без работа. Од земјите во регионот полошо од нас котираат само Косово, на 11-та позиција, со стапка на невработеност од 45,3 % и Босна и Херцеговина на 13-то место со 43,3% невработени лица. Останатите држави на Балканот се далеку подобри од нас. Србија го зазема 30-то место со стапка од 23,4 %, Хрватска со 17,7 %  е 44-та,  Словенија со 11,8%  77-ма, додека Црна Гора се најде на 79-та позиција со стапка на невработеност од 11,5%. Во Грција и покрај економската криза стапката на невработеност е17,3% со што се најде на 45-то место на листата . Ранг листата на Индекс Мунди е правена врз основа на статистичките податоци од повеќе релевантни институции како Евростат, Меѓународната организација на трудот, Светска банка и статистиките на секоја држава поединечно.

Можеби ќе ве интересира

СДСМ вети повисоки плати и пензии

СДСМ вети повисоки плати и пензии

Jaнушев вети дека со нови работни места ќе ги задржат младите

Jaнушев вети дека со нови работни места ќе ги задржат младите

КРИЗАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Извозот „паднал“ за повеќе од 27 отсто

КРИЗАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Извозот „паднал“ за повеќе од 27 отсто

33.487 ДЕНАРИ: Toлку се минималните трошоци на едно четиричлено семејство

33.487 ДЕНАРИ: Toлку се минималните трошоци на едно четиричлено семејство

САМО 15.000 ЗА БАЛКАНОТ: Германија го ограничува бројот на работни визи

САМО 15.000 ЗА БАЛКАНОТ: Германија го ограничува бројот на работни визи

ЖИВОТОТ СТАНУВА СЕ ПОСКАП - во јуни повисоки цени на овошјето и течните горива за домаќинствата

ЖИВОТОТ СТАНУВА СЕ ПОСКАП - во јуни повисоки цени на овошјето и течните горива за домаќинствата

ФОТО: Купувам домашно - министерката Ангеловска појадува во својот кабинет

ФОТО: Купувам домашно - министерката Ангеловска појадува во својот кабинет

Заев ќе ги донесе ИКЕА и Блекстоун, Мицкоски најави три големи странски инвестиции

Заев ќе ги донесе ИКЕА и Блекстоун, Мицкоски најави три големи странски инвестиции

Лукаревска: ДДВ во угостителството 10 отсто, за занаетчиите 5 проценти

Лукаревска: ДДВ во угостителството 10 отсто, за занаетчиите 5 проценти