27 Октомври, 2021
0.0231

Македонија гаси жед, расте продажбата на „Прилепска пиварница“! Добивката скоро милион евра!

Објавено во: Економија 04 Август, 2021

Најголемата домашно поседувана пиварница има резултат за респект. За првите шест месеци производителот на „Златен Даб, „Крали Марко“, препознатливата „Газоза“ и другите газирани сокови книжи раст на продажбата од речиси половина милион евра. Добивката за пола година е речиси еден милион евра

Прилепска пиварницата има одлично полугодие. Расте продажбата, расте профитот, нема кредити. Најголемата домашно поседувана компанија за производство на пиво и безалкохолни пијалоци за првите шест месеци продаде пива и сокови во вредност од 12,2 милиони евра што е за 474.000 евра подобар резултат од претходната година.

Со солиден ангажман на домашниот пазар Прилепска пиварница ја зголеми продажбата за 4 отсто и таа за шест месеци изнесува 12,15 милиони евра.Тоа е резултат на почит и сам по себе доволно говори за тоа колку на домашниот пазар се бараат производите на пиварницата од Прилеп. Извозот секако е мала и небитна ставка во проходната структура. За првите шест месци изнесува 97.000 евра.

Оперативните расходи на друштвото изнесуваат 11,99 милиони евра и се зголемени за 5 отсто. Најголема расходна ставка се трошоците за суровини кои изнесуваат 5,06 милиони евра.

Оперативната добивка за првото полугодие изнесува 859.000 евра  и е за 30 отсто повисока во споредба со лани.

Финанскити приходи на Пиварница се намалени за 35 отсто во однос на лани и изнесуваат 118.000 евра. Но многу поважна вест за акционерите е таа што финансиските расходи се само 13.000 евра и се за 43 отсто пониски од претходната година.

Од билансот на состојба се гледа дека Прилепска пиварница нема кредитни обврски и целосно финансира од сопствени средства.

Билансот на состојба покажува дека обврските на пола година се на ниво од 5,23 милиони евра од кои кон добавувачите се 3,6 милиони евра. Побарувањата на друштвото се 3,7 милиони евра.

Можеби ќе ве интересира

Историски ден за македонскиот стартап екосистем, eве зошто

Историски ден за македонскиот стартап екосистем, eве зошто

Заев објасни дали ќе имаме зголемена инфлација и енергетски ценовен шок

Заев објасни дали ќе имаме зголемена инфлација и енергетски ценовен шок

Мицкоски: Ќе се вратиме 40-50 години наназад кога домаќинствата се соочуваа со недостаток на електрична енергија

Мицкоски: Ќе се вратиме 40-50 години наназад кога домаќинствата се соочуваа со недостаток на електрична енергија

Растат платите во Србија, просечната се искачи на 550 евра

Растат платите во Србија, просечната се искачи на 550 евра

Заев вели дека и во време на пандемија се зголемуваат платите, а тоа е реткост во Европа

Заев вели дека и во време на пандемија се зголемуваат платите, а тоа е реткост во Европа

НАЈЧЕВСКА ПРАШУВА: Зошто во земјава не се стимулира ставање панели на секоја куќа и кому му одговара да останеме енергетски зависни

НАЈЧЕВСКА ПРАШУВА: Зошто во земјава не се стимулира ставање панели на секоја куќа и кому му одговара да останеме енергетски зависни

БЕКТЕШИ: Убеден сум дека ниту по први јануари нема да има големи ценовни шокови кај електричната енергија

БЕКТЕШИ: Убеден сум дека ниту по први јануари нема да има големи ценовни шокови кај електричната енергија

На Балканот и натаму се градат нуклеарни централи, Македонија нема стратешка резерва

На Балканот и натаму се градат нуклеарни централи, Македонија нема стратешка резерва

Скопска фирма со еден вработен направи пола милион евра профит!

Скопска фирма со еден вработен направи пола милион евра профит!