01 Април, 2020
0.0259

ЛЕСНО НАОЃААТ РАБОТА, А ИМААТ И НАЈГОЛЕМА ПЛАТА: Зошто е добро да се биде програмер во Македонија

Објавено во: Економија 21 Февруари, 2020

Возбудлива, флексибилна, модерна, но и една од најплатените професии во светот е програмирањето.

Со оваа вештина можеш да изградиш некои, навистина неверојатни работи и некогаш да го направиш тоа што сите го сметале за невозможно.

За да станете програмер потребно е истото она кое го правите кога градите било каква друга кариера. Работата е тоа што го одредува успехот, а не талентот. Но, и покрај оваа неоспорна вистина, општеството има погрешна претстава за програмирањето и верува дека тоа е индустрија исклучиво за посебни луѓе, бубалици математички генијалци и неверојатни умови! 

Дефинитивно една од најплатените професии...

Така е во светот, ама и кај нас.

Компјутерџиите ги земаат едни од најголемите плати.Тие може да се пофалат со највисока плата која во декември изнесувала 96.332 денари.

Работа која има голема побарувачка и многу можности

Веројатно најдобрата причина зошто да станеш програмер. Можностите за вработување се речиси бесконечни.

Тоа е така бидејќи светот во кој живеме се повеќе се дигитализира и ние како општество стануваме се позависни од технологијата. Затоа има се поголема потреба од програмери и се повеќе вакви работни позиции се отвараат.

Можеби ќе ве интересира

Тивок аплауз за мерките, ќе бидат потребни и нови

Тивок аплауз за мерките, ќе бидат потребни и нови

ВАКОВ ПАД НЕМАЛО СКОРО 20 ГОДИНИ: Нафтата чини помалку од 23 долари

ВАКОВ ПАД НЕМАЛО СКОРО 20 ГОДИНИ: Нафтата чини помалку од 23 долари

ССК: Се оградуваме од владиниот сет мерки, баравме системска поддршка, а не делумна помош

ССК: Се оградуваме од владиниот сет мерки, баравме системска поддршка, а не делумна помош

Заев откако не му беа прифатени сите предлози: Драго ми е што се усвоија голем дел од мерките

Заев откако не му беа прифатени сите предлози: Драго ми е што се усвоија голем дел од мерките

Жозеп Борел: Северна Македонија се приклучува во санкциите против Турција

Жозеп Борел: Северна Македонија се приклучува во санкциите против Турција

Јавната администрација куртули, функционери на минималец, половина плата за тие што изгубиле работа

Јавната администрација куртули, функционери на минималец, половина плата за тие што изгубиле работа

ЕКСКЛУЗИВНО: За фирмите субвенции за секој вработен, за функционерите само минимална плата во април и мај

ЕКСКЛУЗИВНО: За фирмите субвенции за секој вработен, за функционерите само минимална плата во април и мај

Раст на цените го прекина тргувањето на Македонска берза

Раст на цените го прекина тргувањето на Македонска берза

ИНВЕСТИЦИИ, ЕВТИНИ КРЕДИТИ И ИЗВОЗ - бизнисот кажа што ќе ни донесе НАТО

ИНВЕСТИЦИИ, ЕВТИНИ КРЕДИТИ И ИЗВОЗ - бизнисот кажа што ќе ни донесе НАТО