03 Јули, 2020
0.0299

Лекарите со совети: најефикасни против загадениот воздух се овие маски

Објавено во: Стил 11 Ноември, 2019

Ситните  ПМ честички продираат во алвеолите на белите дробови и  може да  ги разорат, а докажано е дека имаат влијание и во пореметувањето на ДНК кодот на клетките – велат лекарите

Чувство на печење и штипење во носот  и грлото, кашлица, вртоглавици и краток здив – се тегобите на кои се жалат граѓаните во периодот на пикот на загадувањето, ноември и декември.  Некои статистики покажуваат  дека над 2.500 луѓе умираат годишно во Македонија како последица на аерозагадувањето. 

Светската здравствена организација проценува дека, седум милиони луѓе годишно умираат поради изложеност на ситни честички во воздухот , што доведува до појава на болести кои водат во смрт како што се: мозочниот удар, срцевите заболувања, опструктивните белодробни заболувања, воспаленијата и најчесто белодробниот карцином. 

- Таканаречените ПМ 10 и помалите ПМ 2,5 честички или честички помали од 10 микрони продираат до алвеолите на белите дробови и со тек на времето  можат да  ги разорат, а докажано е дека имаат влијание и во пореметувањето на ДНК кодот на клетките. Покрај овие, постојат уште околу 2800 докажани загадувачи во воздухот кои се можни предизвикувачи на различни видови на карциноми-  вели Ристо Чоланчески, торакален хирург на торакалноваскуларна хирургија во Клиничкиот центар.

Целиот текст читајте го на Женски магазин, тука . 

Можеби ќе ве интересира

Никогаш не се лутеше, се решаваше со насмевка: Таткото на Влатко Илиевски за споменот на синот

Никогаш не се лутеше, се решаваше со насмевка: Таткото на Влатко Илиевски за споменот на синот

Се прислушкува и преку сијалици: Нов метод на тајните служби

Се прислушкува и преку сијалици: Нов метод на тајните служби

Видете ги блиндираните автомобили на ТИТО

Видете ги блиндираните автомобили на ТИТО

Првпат почнав да трчам за да изгубам некое кило: Сања Николовска Најдовски по подвигот Еверестинг

Првпат почнав да трчам за да изгубам некое кило: Сања Николовска Најдовски по подвигот Еверестинг

Кога ќе закрепнат малите бизниси, ќе ѝ вратат на државата: Интервју со овластениот сметководител и едукатор Мери Каровска

Кога ќе закрепнат малите бизниси, ќе ѝ вратат на државата: Интервју со овластениот сметководител и едукатор Мери Каровска

Само минута до 12: Одлуки во последен момент што го сменија целиот тек на историјата

Само минута до 12: Одлуки во последен момент што го сменија целиот тек на историјата

Нела Витошевиќ: Зошто е помалку опасно да работат кладилниците отколку театрите?

Нела Витошевиќ: Зошто е помалку опасно да работат кладилниците отколку театрите?

Излегуваме само на пазарење, децата ни пеат дома: Семејно со Соња Тарчуловска

Излегуваме само на пазарење, децата ни пеат дома: Семејно со Соња Тарчуловска