24 Септември, 2020
0.0735

Квалитетното образование како почетна точка за успешна професионална кариера

Објавено во: Македонија, Мои пари 06 Август, 2020

Патот кон успешна кариера е секако преку квалитетното образование, а изборот на факултет е клучен и најважен избор кој понатаму ќе помогне во остварување на целите, оформување на когнитивната моќ и способност за секојдневните предизвици. Доколку се стремите кон врвна професионална кариера, тогаш Меѓународниот Балкански Универзитет е вистинската почетна точка.

МБУ, според Шангајската листа, е најдобриот факултет во Северна Македонија во областа на наставата и учењето, единствен факултет кој нуди 100% настава на англиски јазик и кој има над 30 програми за додипломски, магирстерски и докторски програми.

Од оваа година, за првпат МБУ воведе доделување стипендии според постигнатиот успех во средното образование.Според оваа нова програма,средношколците, во зависност од нивниот успех, имаат можност да се здобијат со стипендија од 50до 100% за секој семестар.

Целосна стипендија, според новата програма на МБУ, е предвидена за оние ученици кои се прогласени за најдобри во генерацијата, што се докажува со потврда извадена од средното училиште, а идните студенти ќе бидат целосно ослободени од школарина.Стипендија од 80% ќе важи за оние ученици со среден успех 5.00, а нивната школарина ќе изнесува 200 евра по семестар. Учениците со среден успех од 4.50 до 4.99 добиваат стипендија од 70%, односно ќе плаќаат школарина од 300 евра. Стипендија во вредност од 60%, односно школарина од 400 евра по семестар, добиваат учениците со среден успех помеѓу 4.00 и 4.49 и 50% стипендија, односно школарина од 500 евра од семестар, може да добијат учениците со среден успех од 3.00 до 3.99.

Седумте области кои МБУ ги нуди на додипломците се: Факултет за инженерство, Факултет за економски и административни науки, Факултет за хуманистички и општествени науки, Факултет за образовни науки, Правен факултет, Факултет за уметност и дизајн и Факултет за комуникации.

Меѓународниот Балкански Универзитет на своите идни студенти им нуди кампус од светски ранг, одличен академски кадар и модерен, квалитетен, студентски-фокусиран и кариерно-ориентиран образовен систем.

Студентите на МБУ имаат можност да ја користат програмата Еразмус+ и да добијат целосна мобилност во еден од 200-те универзитети во повеќе од 40 земји во светот со кои МБУ соработува. Веднаш по завршување на студиите, МБУ на своите студенти имгарантира започнување кариера во еден од многуте бизнис заедници со кои има одлична соработка и однос.

Дури 90% од студентите кои ги завршиле своите студии на МБУ се вработени и веќе градат успешна кариера.

Земете ја академската иднина во свои раце и аплицирајте денес.


Можеби ќе ве интересира

КОВИД - 19: Две жртви и 152 нови случаи

КОВИД - 19: Две жртви и 152 нови случаи

Промена во протоколот за градинките: Во групите до 2 години може да бидат згрижени до 12 деца

Промена во протоколот за градинките: Во групите до 2 години може да бидат згрижени до 12 деца

(ВИДЕО) Полицајци тепаат човек - МВР го истражува случајот

(ВИДЕО) Полицајци тепаат човек - МВР го истражува случајот

Познатата Атиџе кажа зошто се онесвестила

Познатата Атиџе кажа зошто се онесвестила

Николовски: Посебен член на Владата ќе предлага разрешувања на функционери на седница

Николовски: Посебен член на Владата ќе предлага разрешувања на функционери на седница

Се бара решение за родителите на деца до шест години, но властите уверуваат дека најмалите имаат силен имунитет и можат слободно да одат во градинка

Се бара решение за родителите на деца до шест години, но властите уверуваат дека најмалите имаат силен имунитет и можат слободно да одат во градинка

Нема олеснување: Кочан во затвор 4,8 години

Нема олеснување: Кочан во затвор 4,8 години

Халк Корнерот во ТЦ Лептокарија, обезбеден од страна на Халкбанк, е веќе на располагање на граѓаните

Халк Корнерот во ТЦ Лептокарија, обезбеден од страна на Халкбанк, е веќе на располагање на граѓаните

Атиџе се онесвести на настан, интервенираше Брза помош

Атиџе се онесвести на настан, интервенираше Брза помош