26 Септември, 2020
0.0465

Копач: Северна Македонија најдобра во енергетските реформи

Објавено во: Економија 17 Јануари, 2020

Директорот на Секретаријатот на Европската енергетска заедница, Јанез Копач,неодамна на потпишувањето на договорот со Босна и Херцеговина рече дека Македонија е најуспешна земја во регионот кога станува збор за спроведувањето на енергетските реформи.=

"БиХ, во споредба со другите земји од регионот, е на прво место во прекршочни постапки. Втората најнедисциплинирана земја е Србија, додека сите други земји во регионот се прилично агилни и активни во енергетските реформи, со тоа што Црна Гора и Северна Македонија се далеку од најдобрите". рече Копач во БИХ.

Тој изјави за БиХ дека не ги исполнува обврските на Енергетската заедница и затоа нема сериозно да се третира во другите здруженија. Топлинските централи во БиХ се меѓу најголемите загадувачи Тој го пофали ангажманот на земјата на почетокот на работата на Енергетската заедница во 2006 година и рече дека денес БИХ е на самото дното на листата во областа на гасот, како и нафтата, но и одржливиот развој.

Девет прекршочни постапки се поведени против таа земја, а една од нив е во областа на електричната енергија.

„Трите термоцентрали мора да престанат да работат во 2021 и 2023 година. Меѓу првите 10 загадувачи во цела Европа се наоѓаат термоцентралите од БиХ. Во Западен Балкан, има 16 термоцентрали кои немаат соодветни филтри и произведуваат повеќе емисии на сулфур диоксид и азот. оксиди од повеќе од 250 постојни низ цела Европа, убивајќи 3.000 луѓе годишно, ве чини вас и здравствениот систем на земјите од регионот околу 11 милијарди евра годишно, не од термоцентрали, туку од даночни обврзници, во БиХ најмалку 100 луѓе умираат од овие електрани. Погодени се и во Србија, Хрватска, Италија, Унгарија и овие земји стануваат нервозни “, рече Копач.Можеби ќе ве интересира

Владата ќе субвенционира плати за октомври, ноември и декември: Нови мерки вредни 350 милиони евра

Владата ќе субвенционира плати за октомври, ноември и декември: Нови мерки вредни 350 милиони евра

Пошта не избра банка: Колку пензионери од Еуростандард месецов ќе останат без пензија

Пошта не избра банка: Колку пензионери од Еуростандард месецов ќе останат без пензија

Вработувањето под етнички клуч не може да одговори на една модерна развојна економија, вели Битиќи

Вработувањето под етнички клуч не може да одговори на една модерна развојна економија, вели Битиќи

РЕЗЕРВИТЕ СЕ ТРОШАТ: Уште колку злато остана да се ископа во рудниците?

РЕЗЕРВИТЕ СЕ ТРОШАТ: Уште колку злато остана да се ископа во рудниците?

Груби се сретна со директорот на најголемиот фонд во светот кој тежи илјада милјарди долари

Груби се сретна со директорот на најголемиот фонд во светот кој тежи илјада милјарди долари

ЌЕ ИМА ОДЛОЖУВАЊА НА АКОНТАЦИИ И ОСЛОБОДУВАЊА ОД ДАНОЦИ - во недела точно напладне Владата ќе ги каже мерките

ЌЕ ИМА ОДЛОЖУВАЊА НА АКОНТАЦИИ И ОСЛОБОДУВАЊА ОД ДАНОЦИ - во недела точно напладне Владата ќе ги каже мерките

ФИТР: Четири милиони денари од УНДП за дигитализација на општините

ФИТР: Четири милиони денари од УНДП за дигитализација на општините

Освен компанија за вода има и фирма за вакцини: Кој е најбогатиот Кинез

Освен компанија за вода има и фирма за вакцини: Кој е најбогатиот Кинез

Во „Државни патишта“ во просек 53.100 денари бруто-плата по вработен

Во „Државни патишта“ во просек 53.100 денари бруто-плата по вработен