15 Август, 2020
0.0397

КОМПАНИИТЕ ДА СЕ ЗДРУЖАТ: Зошто да извезуваме свежо овошје ако можеме кашички за деца

Објавено во: Економија 12 Февруари, 2020

Стопанствениците велат неминовно е здружување на компаниите преку заеднички настап на странските пазари и поттик на извозот.

Презентирајќи ги анализите во стопанската комора, потенцираа дека наместо државата да го зголеми потенцијалот таму каде што може, ние сеуште извезуваме свежо овошје.

-Наместо овошки кашички за деца, ние извезуваме свежо овошје-вели Дарко Лазаров, нагласувајќи дека земјоделско-прехранбениот сектор како еден од столбовите на домашната економија може да се развива преку нови извозни производи и извозни компании.

Тој сектор, како што се наведува може да го зголеми извозот бидејќи има над 20 производи кои се со таков потенцијал, туку набројувајќи го медот, преработката на овошје, конзервната индустрија...

Од друга страна, Ѓорѓи Петрушев смета дека преработувачката индустрија допрва треба да го најде патот до извозот и конкурентноста.

Првиот човек на Здружението на земјоделството и прехранбената индустрија ги кажа предизвиците за тој сектор посочувајќи дека предизвикот ќе биде поголем ако знаеме дека во она што го извезуваме доминација има свежото овошје и зеленчук односно производи со ниска додадена вредност.

Можеби ќе ве интересира

Германските работодавачи против владиното решение за ограничување на бројот на работници од Западен Балкан

Германските работодавачи против владиното решение за ограничување на бројот на работници од Западен Балкан

Димитар Апасиев: Против наплаќања на провизии од банките, како во Србија

Димитар Апасиев: Против наплаќања на провизии од банките, како во Србија

Бранимир Јовановиќ: Доколку знаела за Еуростандард, Нина Ангеловска не смеела да го повлекува депозитот

Бранимир Јовановиќ: Доколку знаела за Еуростандард, Нина Ангеловска не смеела да го повлекува депозитот

Денеска е последен ден за трошење на платежните картички, остануваат многу неподигнати

Денеска е последен ден за трошење на платежните картички, остануваат многу неподигнати

Како ќе се спаси германската економија?

Како ќе се спаси германската економија?

Македонија е најевтина земја во Европа - Британците би заштедиле ако се преселат овде

Македонија е најевтина земја во Европа - Британците би заштедиле ако се преселат овде

Костовски: Точно е дека како групација имаме долг од пет милиони евра кон Комерцијална банка - под хипотека се зградата, Поштенска банка и Палата Македонија

Костовски: Точно е дека како групација имаме долг од пет милиони евра кон Комерцијална банка - под хипотека се зградата, Поштенска банка и Палата Македонија

Сопственикот на банката обвинува: поранешниот директор Петковски го натера вујко му да формира фирма со пет илјади евра, а потоа му даде кредит од 1,2 милиони евра

Сопственикот на банката обвинува: поранешниот директор Петковски го натера вујко му да формира фирма со пет илјади евра, а потоа му даде кредит од 1,2 милиони евра

КОМПАНИЈА ФОРМИРАНА ВО ДУБАИ САКАЛА ДА ЈА КУПИ ЕУРОСТАНДАРД - Костовски ќе вложел и свои 2,5 милиони евра само да се спаси банката

КОМПАНИЈА ФОРМИРАНА ВО ДУБАИ САКАЛА ДА ЈА КУПИ ЕУРОСТАНДАРД - Костовски ќе вложел и свои 2,5 милиони евра само да се спаси банката