30 Мај, 2020
0.0428

Комерцијална банка го откажа собранието, ама мнозинството акционери веќе ги поддржале одлуките

Објавено во: Економија 27 Март, 2020


Комерцијална банка АД Скопје ги извести денеска своите акционери дека го откажува акционерското собрание кое беше закажано за 2 април годинава. Одлуката следува по објавата на Уредбата на Владата во Службен весник денеска, а со која Владата им наложи на друштвата да не одржуваат собранија за време на вонредната состојба. Објавата секако имаше негативен ефект на берзата уште вчера, па цените на акциите паднаа. За инвеститорите веше разочарување дека ќе се откажуваат собранија на кои требаше да се носат одлуки за исплата на дивиденда. Денеска за Фактор од Македонска берза и од КХВ потврдија дека ова ќе има влијание на пазарот. 

Комерцијална банка е прва која го откажува Акционерското собрание но оттаму известуваат и дека врз основа на препораките на Комисијата за хартии од вредност за учество и гласање на Собранието по пат на писмена кореспонденција, заклучно со 27.03.2020 година, 52,92 отсто од акционерите гласале за предложените одлуки од Дневниот ред на Собранието. 

„По завршување на вонредната состојба Комерцијална банка АД Скопје ќе објави нов датум на одржување односно продолжување на закажаното Годишно собрание, стои во известувањето.

Објавата на Комерцијална банка дека предложените одлуки меѓу која и таа дека ќе има дивиденда веќе е поддржана од мнозинство од акционерите секако е позитвен сигнал за акционерите кои очекуваат дивиденда. 

А.Т.

Можеби ќе ве интересира

ЌЕ ТРПАТ ЗАГУБИ: Koронавирусот ќе „удри“ по производителите на овошје и зеленчук

ЌЕ ТРПАТ ЗАГУБИ: Koронавирусот ќе „удри“ по производителите на овошје и зеленчук

УСВОЕН ДЕКРЕТ: Најсиромашните Шпанци ќе добиваат по 462 евра месечно

УСВОЕН ДЕКРЕТ: Најсиромашните Шпанци ќе добиваат по 462 евра месечно

Светска банка пресмета колку Македонци ќе осиромашат поради пандемијата

Светска банка пресмета колку Македонци ќе осиромашат поради пандемијата

Каков платен биланс имаше во првиот квартал од 2020 година?

Каков платен биланс имаше во првиот квартал од 2020 година?

МОЖЕ ДА СЕ ЈАВИ СОЦИЈАЛНО НЕЗАДОВОЛСТВО: БДП во Италија ќе падне за 13 отсто

МОЖЕ ДА СЕ ЈАВИ СОЦИЈАЛНО НЕЗАДОВОЛСТВО: БДП во Италија ќе падне за 13 отсто

НЕВРАБОТЕНОСТА ЗЕМА ЗАМАВ: Коронавирусот остави без работа над 40 милиони Американци

НЕВРАБОТЕНОСТА ЗЕМА ЗАМАВ: Коронавирусот остави без работа над 40 милиони Американци

ОД ЖИВА МУЗИКА, ДО ИГРАЊЕ НА МАСИ И ГУШКАЊЕ - Пауновски разочаран од локалите, од вечерва ќе заиграат и казни

ОД ЖИВА МУЗИКА, ДО ИГРАЊЕ НА МАСИ И ГУШКАЊЕ - Пауновски разочаран од локалите, од вечерва ќе заиграат и казни

ЌЕ НАСТРАДА СРЕДНАТА КЛАСА: Пандемијата ќе втурне во сиромаштија 400.000 луѓе од Западен Балкан

ЌЕ НАСТРАДА СРЕДНАТА КЛАСА: Пандемијата ќе втурне во сиромаштија 400.000 луѓе од Западен Балкан

РАСТ: Дури една третина од граѓаните кои имаат интернет купуваат он-лајн

РАСТ: Дури една третина од граѓаните кои имаат интернет купуваат он-лајн