22 Септември, 2019
0.0324

Колку заработувале Македонците во март?

Објавено во: Економија 22 Мај, 2019

Се зголемила просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во март годинава во однос на лани. 

Таа во земјава изнесувала 24.590 денари и е за 3,8 отсто повисока од март минатата година, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Ваквото зголемување, се должи, пред сѐ, на порастот на нето-платите во секторите: дејности на здравствена и социјална заштита (11,4 %), земјоделство, шумарство и рибарство (8,2 %) и транспорт и складирање (7,8 %).

Зголемување на нето-платата по вработен, во споредба со претходниот месец, е евидентирано во секторите: финансиски дејности и дејности на осигурување (9,5 %), информации и комуникации (8,5 %) и рударство и вадење на камен (6,0 %).

Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во март 2019 година била 36.476 денари.

Можеби ќе ве интересира

Лукаревска: „Мој ДДВ“ ги дава резултатите за целите за кои е воведена

Лукаревска: „Мој ДДВ“ ги дава резултатите за целите за кои е воведена

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата