06 Јуни, 2020
0.0271

Колкава ќе му биде платата на Кире Колемишевски како директор на „Македонска банка“

Објавено во: Економија 27 Мај, 2019

Двајцата директори на Македонска банка за поддршка на развојот АД Скопје поделиле 4,5 милиони денари бруто плата, надоместоци, бонуси и осигурувања минатата година. Државната банка која со комерцијални банки-посредници ги финансира малите и средните претпријатија во 2018-та беше предводена од Драган Мартиновски како главен извршен директор и од Бесим Билали како главен оперативен директор. Тие се и единствените членови на Управниот одбор на банката која се финансира од странски банки и со истите средства, како и со пари од државниот буџет, го кредитира стопанството.

На средината на мај годинава адвокатот по стопанско право Кирил Колемишевски, од Надзорниот одбор дојде на местото на Мартиновски, а претходно во февруари универзитетскиот професор Вељанд Рамадани исто така од Надзорниот одбор дојде како вршител на должност на местото на Билали. Колемишевски пријавил годишни бруто-примања од 353 илјади денари во адвокатското друштво „Колемишевски и партнери“, како и 53 илјади денари за шест месеци од надзорниот одбор на Аутомакедонија АД, додека Рамадани не ги пријавил своите примања, стои во тукушто објавениот годишен извештај на МБПР.

За членовте од другите одбори примањата се помали. За оние од Надзорниот одбор се исплатени 1,33 милиони денари. Таму интересно е тоа што членува Софче Јовановска, советникот во кабинетот на вицепремиерот Кочо Анѓушев, која веќе пријавила 1,56 милиони денари годишни бруто-примања од Владата, како и 1,32 милиони денари од членството во клириншка куќа КИБС. Вреди да се спомене дека во овој одбор на „Македонска банка“ како член назначен од Владата е и поранешниот министер за финансии и актуелен професор Никола Поповски.

Според политиката на наградување, во МБПР бонусите не смеат да бидат поголеми од 25 отсто од фиксните примања. На членовите на надзорниот одбор им се исплатени 1,33 милиони денари, на оние од одборот за ревизија 438 илјади денари а на други 13 лица со посебни права и одговорности им се доделени 14 милиони денари.

Активата на кредитирање во 2018-та на Македонска банка била 9,2 милијарди денари додека во 2017 било 11,2 милијарди и според тоа бележи намалување за 18,1 отсто. Нето-приходите од камати се паднати на 100 милиони од 133 милиони година дена претходно. Добивката е падната на 52 милиони од 100 милиони една година претходно.

Обврските по кредити се намалиле од 9,9 на 7,5 милијарди  2.5 милијарди денари обврски за една година се отплатиле и во 2018 и во 2017. Управувањето со кредитниот ризик бил 13 милијарди во 2017, додека во 2018 бил 10,4 милијарди. Приходите и се намалени од каматите, зголемени од провизиите. Платено е двојно помалку данок на добивка.

Државниот кредитор најмногу средства позајмува од Европската инвестициона банка, како и од германската национална банка KFW. Освен обезбедување на финансии за мали и средни домашни претпријатија, Македонска банка за поддршка на развојот го кредитира и земјоделието, извозот и ИПА-проектите на локалните самоуправи, самовработување и осигурување. Соработува со речиси сите деловни банки од Македонија кои се нејзини посредници.

Александар Кузмановски

Можеби ќе ве интересира

Загрозени 40.000 работни места во Македонија

Загрозени 40.000 работни места во Македонија

НАЈСЛАБ РАСТ ОД 2009: Aвстралија влезе во рецесија

НАЈСЛАБ РАСТ ОД 2009: Aвстралија влезе во рецесија

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

ЕВН: Порамнети и корегирани сметки добиват корисниците, од 15 април броилата се отчитуваат

ЕВН: Порамнети и корегирани сметки добиват корисниците, од 15 април броилата се отчитуваат