11 Април, 2021
0.0863

Која банка ја дуплираше добивката лани?

Објавено во: Економија 26 Февруари, 2021

ЦКБ е банката што лани, во услови на корона – бизнис неприлики, ограничувања и неизвесности во економските текови, успеа да ја зголеми добивката за речиси двојно. Тајната е во значајно намалените трошоци за резервации паралелно со нула загуба за оштетувања на нефинансиски средства, а тоа во комбинација со солидно појачани приходи од провизии и надоместоци и нето приходи од камати одржани на ниво од претходната година

„Централна кооперативна банка“ (ЦКБ) лани оствари одличен раст на добивката и заврши со профит од 277.000 евра што е безмалку двојно повеќе од добивката во 2019 година, покажуваат официјалните податоци за работењето на банката лани достапни на информативниот сервис СЕИ НЕТ на Македонска берза за хартии од вредност.

Нето приходите на оваа банка која е во острата конкуренција на 5 најмали банки се 4,55 милиони евра и тоа е за 1 отсто подобар резултат од претходната година, што во услови на корона е солиден успех со оглед на ограничените услови на стопанисување, зголемената неизвесност во сите економски гранки и намалената економска активност. Солиден раст бележат нето приходите од провизии и надоместоци кои изнесуваат 1,425 милиони евра и тоа е за 197.000 евра повеќе од 2019 година и тоа е солиден раст од 16 отсто. Останатите приходи од дејноста изнесуваат 155.000 евра. Над 160.000 евра банката лани инкасирала од курсни разлики на нето основа.

Клуч на успехот на ЦКБ банка лани се резервациите и речиси анулирaните трошоци т.е. загубата поради оштетување на нефинансиските средства . Резервациите изнесуваат 325.000 евра и тоа е за 126.000 евра помалку од 2019 година, а загубата поради оштетување нефинансиски средства е само 300 евра.

Најголема расходна ставка се трошоците за вработените кои изнесуваат 2,62 милиони евра и книжат минимално зголемување во споредба со претходната година. Добивката лани , на нето основа, е 277.000 евра и во споредба со 2019 година е повисока за 117.000 евра.

Кредитите на коминтентите на крајот на декември лани биле на ниво од 116,7 милиони евра и се за 6,45 милиони евра повисоки од претходната година. Вложувањата во обврзниците достигнале ниво од 18,95 милиони евра и се зголемиле за 4 милиони евра. Нивото на депозити на коминтенти на крај на 2020 година е 145,1 милиони евра и тоа е на исто ниво како и во претходната 2019 година. 

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

МГ Фешн: На Холидеј Ин се проектира урбан и зелен комплекс и објекти со тројно намалена катност

МГ Фешн: На Холидеј Ин се проектира урбан и зелен комплекс и објекти со тројно намалена катност

КАНАДСКА МАГНА ЌЕ ГРАДИ НОВА ФАБРИКА ВО ТИРЗ СТРУГА - Деспотовски вели: Договорот е потпишан

КАНАДСКА МАГНА ЌЕ ГРАДИ НОВА ФАБРИКА ВО ТИРЗ СТРУГА - Деспотовски вели: Договорот е потпишан

НЕМА ВЕЌЕ МОНОПОЛ НА ПОШТЕНСКИОТ ПАЗАР - има интерес за нови лиценци

НЕМА ВЕЌЕ МОНОПОЛ НА ПОШТЕНСКИОТ ПАЗАР - има интерес за нови лиценци

Зоран Здравев поднесе оставка од функцијата член на Одборот на директори на „Европа“

Зоран Здравев поднесе оставка од функцијата член на Одборот на директори на „Европа“

ВИКТОР МИЗО: Поради падот на автомобилската индустрија во Европа, и во странските компании што работат тука ќе забават плановите за вработување

ВИКТОР МИЗО: Поради падот на автомобилската индустрија во Европа, и во странските компании што работат тука ќе забават плановите за вработување

ИДНАТА НЕДЕЛА ЌЕ СЕ ЗНАЕ - кој ќе биде моделот на обештетување на угостителите, теретаните и спортските центри

ИДНАТА НЕДЕЛА ЌЕ СЕ ЗНАЕ - кој ќе биде моделот на обештетување на угостителите, теретаните и спортските центри

Бектеши ги кажа своите очекувања за тоа дали угостителските објекти ќе бидат затворени уште две недели

Бектеши ги кажа своите очекувања за тоа дали угостителските објекти ќе бидат затворени уште две недели

Јапонски Nidek доаѓа во Нови Сад, вложувања од 1.5 милијарди евра, најмногу во Србија

Јапонски Nidek доаѓа во Нови Сад, вложувања од 1.5 милијарди евра, најмногу во Србија

Водечката петорка бизнисмени во раководството на Комората

Водечката петорка бизнисмени во раководството на Комората