18 Февруари, 2020
0.0352

Кој тоа таму управува?! – ИДСЦС со одговори на најгорливите прашања

Објавено во: Мои пари 22 Јануари, 2020

Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ (ИДСЦС), во март 2019-та година одржа конференција на тема: „Кој тоа таму управува?“ каде се дискутираше за начинот на кој се избираат управувачките структури и процедурите со кои што се управуваат јавните претпријатија, државните претпријатија и независните тела.


Воедно, истиот месец авторите Миша Поповиќ и Марко Панковски ја објавија публикацијата „Кој тоа таму управува?“. Самата публикација и конференција се дел од проектот „Кон добро управување во државните претпријатија и независните тела" (Improved good governance of state owned enterprises and independent state bodies) – финансиран од Обединетото Кралство преку Владата на Обединетото Кралство.

Истражувањата на авторите и на „Социетас цивилис“ укажуваат на наоди дека поради недостатокот на процедури во јавните претпријатија, државните претпријатија и независните тела, се отвораат начини за коруптивни дејствувања. Со цел да го доловат ова визуелно, самиот институт подготвува низа видеа. 

Првото може да се погледне на:


Самото видео сака да покаже дека изборите за лица кои што се одговорни за извршување на клучни и суштински дејности кои се општествено значајни имаат простор да бидат избрани врз база на погрешни способности.


Можеби ќе ве интересира

Шанса за јакнење на извозниот потенцијал на малите и средните претпријатија од Западниот Балкан

Шанса за јакнење на извозниот потенцијал на малите и средните претпријатија од Западниот Балкан

Резултатите се менуваат, почнува 19-то коло на Баскет 3x3 бизнис

Резултатите се менуваат, почнува 19-то коло на Баскет 3x3 бизнис

Саниран дефектот на бул.Јане Сандански

Саниран дефектот на бул.Јане Сандански

Завршен водоводниот приклучок на Орце Николов

Завршен водоводниот приклучок на Орце Николов

Силк Роуд Банка ја збогати понудата со нов станбен кредит

Силк Роуд Банка ја збогати понудата со нов станбен кредит

Скопјани пијат безбедна вода, тврди ЈП Водовод и канализација

Скопјани пијат безбедна вода, тврди ЈП Водовод и канализација

Утре прекин на водоснабдувањето на повеќе улици

Утре прекин на водоснабдувањето на повеќе улици

„Шпаркасе Банка“ втора година по ред финансира старт-ап бизниси во соработка со програмата ЕаСи на ЕУ

„Шпаркасе Банка“ втора година по ред финансира старт-ап бизниси во соработка со програмата ЕаСи на ЕУ

Панел дискусија: #StraightToThePoint насоки од успешни стартап приказни

Панел дискусија: #StraightToThePoint насоки од успешни стартап приказни