28 Јануари, 2020
0.0158

Кој си купува акции во Комерцијална банка?

Објавено во: Економија 05 Декември, 2019

За сума од 1,9 милиони евра некој си купи 20 000 акции од Комерцијална банка.

Ова станува јасно од направените две блок-трансакции вредни 120,2 милиони денари на Македонска берза.

6.014 денари за акција се продале акциите во двете трансакции.

Неодамна домашната градежна компанија „Адора Инженеринг“ на берза во два системски блока плати по 100 евра (6.050 денари пазарна цена н.з.) за акции со право на глас во „Комерцијална банка“, објави берзата. Станува збор за инвестиција од 521.380 евра во акции со што фирмата на Ванчо Чифлиганец, која и досега беше најголем акционер сега поседува до 11,11 отсто од акциите со право на глас во „Комерцијална банка“.

Кои акции се „бест бај“ на нашата берза?

„Комерцијална банка“ е најтргуваната акција на нашата берза. Нејзиниот промет за првите девет месеци е 13,9 милиони евра (од кои околу 2 милиони евра се влог на фирмата на Ванчо Чифлиганец н.з.). Просечната цена на акцијата на оваа банка пораснала за 11 отсто на годишно ниво. Нејзината нето добивка за првите девет месеци е над 21 милиони евра и тука е една од клучните причини заради кои оваа акција е „бест бај“ за првите девет месеци годинава.

Можеби ќе ве интересира

ЌЕ ОДАТ ВО ИСТОРИЈАТА: ЕК планира да се „спаси“ од монетите од еден и два евро-цента

ЌЕ ОДАТ ВО ИСТОРИЈАТА: ЕК планира да се „спаси“ од монетите од еден и два евро-цента

УТРИНСКИ ФОКУС: Колку се заработува од бизнисот со технички преглед на возилата

УТРИНСКИ ФОКУС: Колку се заработува од бизнисот со технички преглед на возилата

Бранко Азески: Костал е надеж за охриѓани

Бранко Азески: Костал е надеж за охриѓани

Од Стефанова „и се крена“ косата, како ќе помине Катица по сведочењето на Рустеми

Од Стефанова „и се крена“ косата, како ќе помине Катица по сведочењето на Рустеми

Која компанија прави најмногу пари од бизнисот со технички преглед

Која компанија прави најмногу пари од бизнисот со технички преглед

ЦЕНИТЕ ПАДНАА: Еве колку ќе плаќате за бензини и дизел неделава

ЦЕНИТЕ ПАДНАА: Еве колку ќе плаќате за бензини и дизел неделава

Капиталните проекти останаа жртви на политика и желби

Капиталните проекти останаа жртви на политика и желби

Има пари во бизнисот со технички преглед на возила, кој колку заработува?

Има пари во бизнисот со технички преглед на возила, кој колку заработува?

За К-15 пристигаат пријави, за новата минимална плата ниту еден работник не се пожалил од газдата

За К-15 пристигаат пријави, за новата минимална плата ниту еден работник не се пожалил од газдата