15 Јуни, 2021
0.0204

Кој му плати на Туџаров 440.000 евра: Првиот човек на Реплек продава акции од компанијата

Објавено во: Економија 14 Мај, 2021

Иван Туџаров, првиот човек на Реплек е продавачот на 300 акции во друштвото. Тој ги продаде во две блок трансакции на берза, една во средата, другата во вторникот. Со продажбата впрочем оттуѓи 1,16 порценти од вкупните акции на Реплек, а за нив купувачот му платил над 27 милиони денари односно речиси 440.000 евра.

Станува збор за 300 акции кои Туџаров ги продава по турбулентните случувања во друштвото и акционерското собрание на кое тој остана на челната позиција во фармацевтската компанија. Денеска за промената извести и на берза

Иван Туџаров, Претстедател на Управниот Одбор на Реплек АД Скопје, изврши продажба на 300 обични акции со блок трансакции, издадени од Реплек АД Скопје, и по промената вкупниот број на акции кои ги поседува во Реплек АД Скопје изнесува 2.603 обични акции. 

Инаку во првата блок трансакција продаде 200 акции или 0,77 отсто од друштвото по 90.133 денари за акција, а во втората 100 акции кои се 0,39 проценти од акциите на Реплек - една акција во блокот беше 90.000 денари. 

Пред промените, долгогодишниот директор Иван Туџаров поседуваше 11,2 отсто обични акции во Реплек. Друштво за трговија и услуги Ситко Антонио Доел имаше 6,1 отсто, Сава Пензиски фонд 6,4 проценти. Владимир Пецовски поседува 5,79 од акциите, Душан Пецовски 11, 92 проценти, а Славица Туџарова 11,57 отсто.

Како што пишувавме, Реплек беше турбулентно друштво во претходниот период по одржувањето на првата седница на акционерското собрание на 8 април годинава. Извесни несогласувања меѓу акционерите резултираа и со раст на цената на акциите за двоцифрен процент, но по одржувањето на продолжението на акционерското собрание и изгласувањето на довербата на Иван Туџаров на раководната позиција, побарувачката за акциите немаше таков интензитет. Практично од 19 април немаше тргување со акциите на Реплек на пазарот. Тоа може да се толкува и како обид пред седницата некои акционерии да купувале за да имаат влијание во гласањето. Сега останува нејасно зошто и покрај битката Туџаров ги продава акциите.

А.Т. 

Можеби ќе ве интересира

До 10.000 евра помош ќе добијат превозници на меѓународни линии

До 10.000 евра помош ќе добијат превозници на меѓународни линии

Пентхаус во Мајами Бич е најскапиот имот платен во криптовалути

Пентхаус во Мајами Бич е најскапиот имот платен во криптовалути

Министерот Бектеши ја посети подружницата на Алкалоид во Киев

Министерот Бектеши ја посети подружницата на Алкалоид во Киев

Вредноста на биткоинот надмина 40.000 долари

Вредноста на биткоинот надмина 40.000 долари

Понизок ДДВ за сметките на струја за да нема поскапување: Само да не блокира Мицкоски, вели премиерот

Понизок ДДВ за сметките на струја за да нема поскапување: Само да не блокира Мицкоски, вели премиерот

МАПАС со порака до граѓаните - Информирај се навременo за својата пензија

МАПАС со порака до граѓаните - Информирај се навременo за својата пензија

ВЛАДАТА ВОВЕДУВА НОВА ТАКСА: Плус 3,5 денари за литар на бензините и дизелот

ВЛАДАТА ВОВЕДУВА НОВА ТАКСА: Плус 3,5 денари за литар на бензините и дизелот

ПРВИОТ ЧОВЕК НА ТАВ, САНИ ШЕНЕР: Ќе требаат уште еден до два месеци за да се воведе стандард за летање во сите земји, ја корегиравме веста за Германија

ПРВИОТ ЧОВЕК НА ТАВ, САНИ ШЕНЕР: Ќе требаат уште еден до два месеци за да се воведе стандард за летање во сите земји, ја корегиравме веста за Германија

ФИТР за прв пат инвестира во 4 компании за развој на дигитализација на земјоделството

ФИТР за прв пат инвестира во 4 компании за развој на дигитализација на земјоделството