30 Септември, 2020
0.0230

Кои се велешаните кои прават најмногу пари?

Објавено во: Економија 04 Август, 2020

Велес повеќе не е град во кој доминира металната индустрија и воопшто индустријата како што било пред и во периодот на транзицијата. Велес и понатаму има силна компанија од областа на металната индустрија, но во локалната економија најсилно влијание има голем национален ланец супермаркети со седиште во Велес и три компании специјализирани за одгледување свињи кои лани заедно оствариле приход поголем од 28 милиони евра! Воедно најуспешната велешка компанија според учеството на профит во вкупниот приход е специјализирана за одгледување свињи! Нејзиниот профит е 39 отсто од приходот.

Велешката економија лани имала 14 компании кои направиле профити поголеми од 200.000 евра. Три од нив имаат профит што е еднаков или поголем од еден милион евра. Од сите 14 друштва само две се странски компании, а дури 12 друштва се домашни и во нив сопственици се велешани. Меѓу најпрофитабилните лани биле еден голем ланец на супермаркети, две компании од металната индустрија, еден странски гигант – супортер на глобалната авто индустрија и верувале или не:дури три локални компании кои се занимаваат со одгледување на свињи и заработуваат солидно од дејноста.

Очекувано Жито ДООЕЛ е најуспешната велешка компанија лани. Ланецот супермаркети кој е распространет низ повеќе градови во земјава лани остварил приход од 55,12 милиони евра што е за 8 отсто подобар резултат од претходната година. Компанијата на Јованче Ѓошевски лани остварила профит од 1,9 милиони евра што е за 2 отсто подобро од 2018 година.

Втора најпрофитабилна компанија лани е металната индустрија Брако во која ко-сопственик е Кочо Анѓушев, најпознатиот бизнисмен – велешанец. Оваа „реинкарнирана“ велешка индустрија лани остварила приход од 23,5 милиони евра што е за 13 отсто послабо од претходната година. Добивката лани е иста како и во 2018 година и изнесува 1 милион евра. Брако е во косопственост на две компании: ФероИнвест и Тргофер.

Маркарт странската инвестиција која произвеедува електронска и електрична опрема за автомобилска индустрија остварила приход од 82 милиони евра што е за 11 отсто подобар резултат од претходната година. Наспроти приходот, профитот паднал за 83 отсто и изнесува 1 милион евра.

Како работат најголемите одгледувачи на свињи?

Агриа Груп е најголемата домашна компанија за одгледување свињи. Лани оваа компанија остварила приход од 14,2 милиони евра и профит од 864.000 евра што е за 3 пати подобар резултат од 2018 година. Другата компанија на Перо Колевски е Овчеполка. Ова друштво за одгледување свињи лани оствари приход од 7,8 милиони евра што е за 8 отсто подобар резултат од 2018 година. Друштвото на Колевски лани остварило добивка од 863.000 евра што е за 2,7 пати подобар резултат од претходната година.

Третата и најмала компанија за одгледување свињи од Велес се вика Уни Агро.  Тоа е семејна фирма на Дарко и Ненад Стојанови. Ова друштво лани остварило приход од 6,5 милиони евра што е за 46 отсто подобро од претходната година. Профитот изнесува 2,55 милиони евра. Тоа е 3,7 пати поголема добивка од 2018 година и овој резултат ја прави оваа најуспешна велешка компанија според параметарот профит како дел од вкупниот приход.

Ронтис компанијата специјализирана за производи од пластични маси. Тоа е друштво поседувано од странство кое лани оствари приход од 10,9 милиони евра што е за 11 отсто повеќе од претходната година. Профитот лани паднал за 663.000 евра што е за 12 отсто послаб резултат од претходната година.

Хемомак Пестициди е компанија специјализирана за трговија на големо со хемиски производи. Лани ова друштво остварило приход од 7,5 милиони евра и добивка од 839.000 евра. Оваа успешна велешка компанија е сопственост на Горан Јовановиќ.

Еве ги останатите најуспешни велешки компании:


Р.Ф. 

Можеби ќе ве интересира

Eден човек ќе купи 4.000 станови во Берлин

Eден човек ќе купи 4.000 станови во Берлин

Немирите во Кавказ ја „потопија“ турската лира

Немирите во Кавказ ја „потопија“ турската лира

Граѓаните полесно ќе се исклучуваат од парно, ама ќе треба да докажат дека станот им бил празен и ќе плаќаат фиксен надоместок

Граѓаните полесно ќе се исклучуваат од парно, ама ќе треба да докажат дека станот им бил празен и ќе плаќаат фиксен надоместок

Колку ќе позајми Македонија повторно: Ребалансот готов неделава, јавниот долг на тест

Колку ќе позајми Македонија повторно: Ребалансот готов неделава, јавниот долг на тест

Нафтоводот Солун-Скопје се отвора до крајот на годината, Хеленик Петролеум ќе ја реинвестира оштетата

Нафтоводот Солун-Скопје се отвора до крајот на годината, Хеленик Петролеум ќе ја реинвестира оштетата

Помпео по посетата на Солун: Забрзана изградба на интерконекторот и надградба на нафтоводот од Скопје до Солун

Помпео по посетата на Солун: Забрзана изградба на интерконекторот и надградба на нафтоводот од Скопје до Солун

АСО ги објави податоците: Како короната (не) влијае врз осигурителниот бизнис?

АСО ги објави податоците: Како короната (не) влијае врз осигурителниот бизнис?

ИМА ПИВО И ЗА 200 ДЕНАРИ - претераа ли „фенси“ угостителите со цените, тие велат - работиме по старо

ИМА ПИВО И ЗА 200 ДЕНАРИ - претераа ли „фенси“ угостителите со цените, тие велат - работиме по старо

Картичките по 6.000 денари ќе бидат готови до средината на ноември: Банките ќе ги испорачуваат

Картичките по 6.000 денари ќе бидат готови до средината на ноември: Банките ќе ги испорачуваат