24 Октомври, 2020
0.0210

Ќе има трансфер на административци во приватен сектор

Објавено во: Економија 26 Септември, 2019

Државата ќе ги прекфалификува административците за приватниот сектор или компаниите ќе добиваат субвенции за преземен работник.

Министерот за администрација и информатичко општество Дамјан Манчевски најави дека до крајот на годинава треба да заврши реорганизацијата на државната администрација. Со неа е предвидено да се намалува бројот на административци некаде, некаде да се зголемува, а ако е потребно и да се затворат некои институции. 

„На службениците кои не ги извршуваат ефикасно своите задачи ќе им биде понуден трансфер во приватниот сектор и поголема плата, а одлуката ќе ја носат самоволно“, вели Манчевски.

Според Претседателот на Синдикатот на УПОЗ, Пецо Грујовски, новите законски измени за админситрација имаат недостатоци кои ќе треба да се корегираат. 

Можеби ќе ве интересира

Кавадарци се задолжува кај домашна деловна банка за изградба на градскиот пазар

Кавадарци се задолжува кај домашна деловна банка за изградба на градскиот пазар

Владата прифаќа да им плати три кирии на ноќните клубови

Владата прифаќа да им плати три кирии на ноќните клубови

(ФОТО) Ресторанот „Аурора“ на Козјак започна со работа

(ФОТО) Ресторанот „Аурора“ на Козјак започна со работа

Муареми: Финансиската полиција го истражува пропаѓањето на Еуростандард банка

Муареми: Финансиската полиција го истражува пропаѓањето на Еуростандард банка

Николоски: Собранието нема да стаса, нема да има субвенции на плати за октомври

Николоски: Собранието нема да стаса, нема да има субвенции на плати за октомври

Ковачевски: Мерките за граѓаните и стопанството не се задоцнети

Ковачевски: Мерките за граѓаните и стопанството не се задоцнети

Детали: Кога се аплицира и кој ќе добива субвенции за плати

Детали: Кога се аплицира и кој ќе добива субвенции за плати

Нова владина одлука: Електронски наместо хартиени фактури

Нова владина одлука: Електронски наместо хартиени фактури

Се намалува ДДВ за храна и пијалоци во ресторани и сендвичарници

Се намалува ДДВ за храна и пијалоци во ресторани и сендвичарници