22 Септември, 2019
0.0283

Кина повеќе не е број еден по фалсификувани производи во Македонија: Која земја и го одзеде приматот?

Објавено во: Економија 23 Мај, 2019

Кина повеќе не е земјата од каде што потекнуваат најмногу запленети фалсификати во Македонија, откако приматот од минатата година и го превзеде Турција. Царинската управа во деталниот извештај за 2018 објави дека лани, според потеклото на привремено задржаната стока по оваа основа, доминира Турција со околу 40 отсто по што следи Кина со 38 проценти. Двата „титани-извозници“ на фалсификувани производи долго време доминираат во ова подрачје во однос на останатите земји на потекло, со тоа што Кина во 2017-та а и години претходно предничеше во однос на Турција.

Минатата година во 58 акции привремено биле задржани 175,750 парчиња кои повредуваат права на интелектуална сопственост, што во однос на една година е многу помалку кога тие изнесувале 721.093. Карактеристично е тоа што се истакнуваат случаите на привремено задржаните енергетски пијалоци со 43 отсто учество и козметички производи со 24 проценти. Најголем пад на запена по категории има кај авто-делови и опрема - од 10.200 на само 200-тини. Во однос на една година претходно неколкукратно поголема е заплената на лекови и на техничка опрема како мобилни телефони и ИТ.

Службата лани ја спроведуваше кампањата „Стоп за фалсификуваните производи“. Кампањата започна започна пред една година, како дел од активностите организирани по повод одбележувањето на 14 април – Денот на Царинската управа. 

„Оваа кампања е фокусирана на заштита на корисниците од купувањето на фалсификуваните производи бидејќи тие преставуваат огромен ризик за здравјето на луѓето, додека светската економија бележи огромни загуби поради дејствија поврзани со производството и пуштањето во оптек на фалсификувани производи“, велат од Царинската управа.

Лани под царински надзор биле уништени 85,712 парчиња фалсификувани производи, меѓу кои доминираат 81,984 шампони, 

Во 2018 Царинската контрола евидентира 268 успешни наоди, но во однос на 2017 бројката е помала, кога забележани биле 289 успешни наоди.

Во контролите не е откриена ниту една акцизна стока без бандероли, стоки за кои не е платена акциза и за кои не постојат документи за потекло и за здравствена исправност. 

Увозниците минатата година се обиделе да избегнат плаќање проценето на вкупно 20 милиони евра, што е за два милиони повеќе од давачките кои сакале да ги избегнат во 2017.

Најголем број од невалидните и фалсификувани документи за царинска вредност се оние за увоз на употребувани патнички моторни возила, 

А.К.

Можеби ќе ве интересира

Лукаревска: „Мој ДДВ“ ги дава резултатите за целите за кои е воведена

Лукаревска: „Мој ДДВ“ ги дава резултатите за целите за кои е воведена

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата