30 Мај, 2020
0.0189

КХВ потврди: Берзата не ги објави податоците навреме

Објавено во: Економија 18 Октомври, 2019

Македонска берза не ги објавила во законскиот рок податоците за работењето, потврдија од Комисијата за хартии од вредност (КХВ). Оттаму велат дека не повеле прекршочна постапка за друштвата кои ветиле дека ќе ја отстранат неправилноста, односно за тие кои не објкавиле податоци ама подоцна тоа го направиле, а ги имало повеќе. Со ова се потврдуваат информациите кои Фактор ги објави вчера. 

„Комисијата одлучи да заземе нов пристап и да не поведе постапка пред прекршочниот орган, но само за оние  друштва кои ќе ја отстранат утврдената неправилност по приемот на записникот од КХВ. Во оваа група во 2018 година влегоа вкупно 151 компанија. Имаше и друштва кои ги објавија податоците и документите  уште пред  да им биде доставен  записник од КХВ, меѓу кои е и Македонска берза АД Скопје, велат од Комисијата за хартии од вредност.

Од КХВ велат дека направиле надзор и дека се покажало оти најслаба алка се друштвата од слободниот пазар и почитувањето на  чл. 166 б од Законот за хартии од вредност. Според нивни информации бројките беа обесхрабрувачки, односно само 33,4 проценти ја исполниле обврската да објават податоци, 58 проценти воопшто, а останатите делумно. 

„КХВ преку различни модалитети (укажувања, телефонски повици, дописи, соопштенија во електронски медиуми) ги предупредува  друштвата да ги почитуваат законските прописи и да ги применуваат стандардите за добро корпоративно управување, со акцент дека во иднина нема да се толерира ненавременото исполнување на обврските од некој учесник да влијае врз транспарентноста,  која е еден од предусловите за стабилност и интегритет на пазарот на хартии од вредност. 

Оваа политика и пристап на КХВ дава резултат, па по спроведениот надзор оваа година, бројката на друштва кои ја исполниле обврската по член 166 б се искачи на 69,9 проценти.  12 проценти воопшто не го испочитувале член 166 б и за нив, како и за друштвата кои делумно ја исполниле обврската, во моментов се изготвуваат извештаи за сторен прекршок, додаваат оттаму. 

Можеби ќе ве интересира

Добивките на странските компании ги „набилдаа“ инвестициите во земјава

Добивките на странските компании ги „набилдаа“ инвестициите во земјава

РОКОТ ИСТЕКУВА УТРЕ: Проверете ги вашите даночни пријави

РОКОТ ИСТЕКУВА УТРЕ: Проверете ги вашите даночни пријави

ЌЕ ТРПАТ ЗАГУБИ: Koронавирусот ќе „удри“ по производителите на овошје и зеленчук

ЌЕ ТРПАТ ЗАГУБИ: Koронавирусот ќе „удри“ по производителите на овошје и зеленчук

УСВОЕН ДЕКРЕТ: Најсиромашните Шпанци ќе добиваат по 462 евра месечно

УСВОЕН ДЕКРЕТ: Најсиромашните Шпанци ќе добиваат по 462 евра месечно

Светска банка пресмета колку Македонци ќе осиромашат поради пандемијата

Светска банка пресмета колку Македонци ќе осиромашат поради пандемијата

Каков платен биланс имаше во првиот квартал од 2020 година?

Каков платен биланс имаше во првиот квартал од 2020 година?

МОЖЕ ДА СЕ ЈАВИ СОЦИЈАЛНО НЕЗАДОВОЛСТВО: БДП во Италија ќе падне за 13 отсто

МОЖЕ ДА СЕ ЈАВИ СОЦИЈАЛНО НЕЗАДОВОЛСТВО: БДП во Италија ќе падне за 13 отсто

НЕВРАБОТЕНОСТА ЗЕМА ЗАМАВ: Коронавирусот остави без работа над 40 милиони Американци

НЕВРАБОТЕНОСТА ЗЕМА ЗАМАВ: Коронавирусот остави без работа над 40 милиони Американци

ЌЕ НАСТРАДА СРЕДНАТА КЛАСА: Пандемијата ќе втурне во сиромаштија 400.000 луѓе од Западен Балкан

ЌЕ НАСТРАДА СРЕДНАТА КЛАСА: Пандемијата ќе втурне во сиромаштија 400.000 луѓе од Западен Балкан