27 Септември, 2020
0.0474

Како ќе се спаси германската економија?

Објавено во: Економија, Корона Вирус 14 Август, 2020

Германската економија нагло ќе порасне во третото тромесечје, но опоравувањето ќе биде долготраен процес.

Најмоќната европска економија се опоравува од мај, по ублажувањето на ограничувањата кои се воведени за да се забави ширењето на коронавирусот.

Моќниот производствен сектор брзо се опоравува, но неговото опоравување во престојниот период ќе ослабне поради слабата побарувачката од земјите кои и натаму трпат тешки последици од пандемијата, предупредуваат од министерството.

На пазарот се наѕира стабилизација, констатираат, повикувајќи се на падот на бројот на невработени во јули, по тримесечниот период на силен раст.

Како дополнителен аргумент ја наведуваат и проценката на Сојузната агенција за труд (БАА) за падот на бројот на непријавените вработени од 6,7 милиони на 4,5 милиони во јуни.

Работите многу ќе зависат од текот на пандемијата кај нив и во светот. 

Три европски земји имаат најголеми економски последици од пандемијата. 

Унгарија, Романија и Бугарија имаат најголем економски пад на квартално ниво. 

Можеби ќе ве интересира

Државата ќе ви го врати сиот платен данок: Од 10 до 12 октомври - викенд без ДДВ

Државата ќе ви го врати сиот платен данок: Од 10 до 12 октомври - викенд без ДДВ

Се намалува персоналниот данок во ИКТ, трошоците за тим билдинг ќе бидат даночно признат расход

Се намалува персоналниот данок во ИКТ, трошоците за тим билдинг ќе бидат даночно признат расход

Картички за невработени, субвенции за фирмите: Денеска четвртиот пакет антикризни мерки

Картички за невработени, субвенции за фирмите: Денеска четвртиот пакет антикризни мерки

Екс министерката Ангеловска конечно се огласи по смената

Екс министерката Ангеловска конечно се огласи по смената

Ќе се одложи враќањето на бескаматните кредити, некои фирми ќе добијат и грантови: Мерките во финална фаза

Ќе се одложи враќањето на бескаматните кредити, некои фирми ќе добијат и грантови: Мерките во финална фаза

Градоначалникот Митко Јанчев како „полицаец“ на откупен пункт: Спречил инцидент

Градоначалникот Митко Јанчев како „полицаец“ на откупен пункт: Спречил инцидент

Заев најавува инвестиции во патишта во милијарди евра

Заев најавува инвестиции во патишта во милијарди евра

Владата ќе субвенционира плати за октомври, ноември и декември: Нови мерки вредни 350 милиони евра

Владата ќе субвенционира плати за октомври, ноември и декември: Нови мерки вредни 350 милиони евра

Пошта не избра банка: Колку пензионери од Еуростандард месецов ќе останат без пензија

Пошта не избра банка: Колку пензионери од Еуростандард месецов ќе останат без пензија