21 Јануари, 2020
0.0366

КАКО ЌЕ СЕ ПОКАЖАТ ДОМАШНИТЕ ГАЗДИ - ќе дадат минимален или максимален К 15

Објавено во: Финансии 09 Декември, 2019

Каде и да е, К 15 треба да легне на сметките на вработените во приватниот сектор. Газдите ги прават финалните пресметки - ќе ги почестат ли вработените со минималниот или со максималниот износ на регресот за годишен одмор.

А сумите се следниве, работодавачите мора најмалку да исплатат 10.170, но ако се повеликодушни можат да дадат и најмногу 14.920 денари. Согласно законските прописи, К 15 се пресметува минумум 40 проценти од просечната нето плата во последните три месеци, или максимум 40 отсто од исплатената  бруто платата .  

Какви казни ризикува газдата ако не го исплати регресот, или ако го плати но потоа ги бара назад парите од работникот, веќе е познато. Санкцијата е огромни 4.000 евра, но има и пострашна казна - затвор до една година. 

Владините функционери постојано апелираат до работниците да си ги бараат своите права, а газдите што ќе ја избегнуваат обврската, да бидат пријавени. 

А во кои случаи не ви следува регрес?

Исплата на к-15 не треба да очекувате доколку е исполнет еден од следните услови:

1. Вработен сте во некоја јавна институција, односно во јавниот сектор. Вработените во јавните институции се уште немаат право на к-15 бидејќи со нивниот Колективен договор од 2010 тоа не е пропишано.

2. Имате стаж во фирмата кој не е подолг од шест месеци со што автоматски не ви следува исплата на регрес за годишен одмор. К-15 се исплаќа само на работниците кои се пријавени кај ист работодавач најмалку шест месеци

3. Доколку работите кај еден ист работодавач подолг период од шест месеци меѓутоа имате прекин во работниот стаж.


Можеби ќе ве интересира

ЗАПРЕ РАСТОТ НА КИРИИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА: Берлин не е најскап

ЗАПРЕ РАСТОТ НА КИРИИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА: Берлин не е најскап

Поседуваат повеќе пари од сите жени во Африка

Поседуваат повеќе пари од сите жени во Африка

УНИБанка ќе исплатува камата за перпетуалните обврзници

УНИБанка ќе исплатува камата за перпетуалните обврзници

КОЈ ЗАРАБОТИ НАЈМНОГУ ПАРИ И Е НАЈБОГАТ ВО СВЕТОТ: Ниту Гејтс, ниту Безос, туку овој човек

КОЈ ЗАРАБОТИ НАЈМНОГУ ПАРИ И Е НАЈБОГАТ ВО СВЕТОТ: Ниту Гејтс, ниту Безос, туку овој човек

Ангеловска: Со сивата економија ќе се бориме и преку инспекции, но и со меки мерки

Ангеловска: Со сивата економија ќе се бориме и преку инспекции, но и со меки мерки

Се огласи и гувернерката Бежовска: Ги симнуваме каматите, но уште ни се повисоки од Европа

Се огласи и гувернерката Бежовска: Ги симнуваме каматите, но уште ни се повисоки од Европа

Уште една земја размислува за работна недела од четири дена

Уште една земја размислува за работна недела од четири дена

Сега се 5 отсто за кредити и 1,28 отсто за заштеди - каматите ќе паѓаат и натаму

Сега се 5 отсто за кредити и 1,28 отсто за заштеди - каматите ќе паѓаат и натаму

ИСТОРИСКИ НАЈНИСКА - НБМ ја симна основната камата на само 2 отсто

ИСТОРИСКИ НАЈНИСКА - НБМ ја симна основната камата на само 2 отсто