03 Јуни, 2020
0.0174

Како да се пронајде злато без детектор, па дури и кај нас: Научниците со откритие

Објавено во: Стил 19 Мај, 2020

Австралиските научници откриле дека некои видови дрвја можат да послужат како показатели за местата каде има големи наоѓалишта на злато.

Според студијата објавена во списанието „Nature Communications“,  откритието треба да го олесни пронаоѓањето на подземни наоѓалишта на непристапни места.

Д-р Мел Линтерн, геохемичар од австралиската асоцијација за научни и индустриски истражувања на Комонвелтот (ЦСИРО), вели дека неговиот тим открил дека некои дрвја, како еукалиптус кој пушта корени на длабочина од околу 40 метри, пренесува златни честички од почвата до лисјата. Лесно достапните локации во Австралија и низ целиот свет веќе се пронајдени во голема мерка, вели Линтерн, па затоа е неопходно да се бараат нови извори што е тешко да се најдат. А, според него ги има многу, посебно по Европа и на Балканскиот полуостров.

Повеќе на Машки магазин овде


Можеби ќе ве интересира

Листата со резултати почнав да ја читам одоздола нагоре: Интервју со Илијана, добитник на стипендијата „Борис Трајковски“

Листата со резултати почнав да ја читам одоздола нагоре: Интервју со Илијана, добитник на стипендијата „Борис Трајковски“

За квалитетот се лепат и спонзори: Лозаноски по терк на светските ѕвезди

За квалитетот се лепат и спонзори: Лозаноски по терк на светските ѕвезди

Илина Арсова: Да знаев дека олку популарен се станувало со вљубување во јавна личност, не ќе се мачев толку со планините

Илина Арсова: Да знаев дека олку популарен се станувало со вљубување во јавна личност, не ќе се мачев толку со планините

Ален Исламовиќ, пејачот на „Бјело дугме“: Коронавирусот кај нас трае три години, ама не е до пандемијата

Ален Исламовиќ, пејачот на „Бјело дугме“: Коронавирусот кај нас трае три години, ама не е до пандемијата

Играме игри без граници со децата, и можеме да не излеземе од дома: Искрено со Симон Трпчески

Играме игри без граници со децата, и можеме да не излеземе од дома: Искрено со Симон Трпчески

Телефонски ќе проценуваме кој случај е итен: Др. Данчо Бизевски за новите протоколи во стоматологијата

Телефонски ќе проценуваме кој случај е итен: Др. Данчо Бизевски за новите протоколи во стоматологијата

Модел за Плејбој и ултрадесничар - што прават наследниците на контроверзните историски личности

Модел за Плејбој и ултрадесничар - што прават наследниците на контроверзните историски личности

Мартин Вучиќ со емотивна порака за Драган: За мене секогаш ТАТКО над татковците!

Мартин Вучиќ со емотивна порака за Драган: За мене секогаш ТАТКО над татковците!