06 Јуни, 2020
0.0194

Како бугарски стартап ја доби првата венчр капитал обврзница од 18 милиони евра?

Објавено во: Финансии 12 Септември, 2019


Во петок во Скопје доаѓа Евгениј Ангелов, претседател на Бугарската асоцијација за венчр капитал (venture capital), партнер во Постскриптум венчр и поранешен заменик министер за економија во Владата на Бугарија. Ангелов доаѓа на покана на Creative Hub, центарот за неформално образование, како гостин на Балкански претприемачки самит, а ќе биде дел од венчр инвестицискиот панел заедно со директорот на НЛБ Банка Антонио Аргир и Јоргос Мусмулас од Метавалон Вентурес.

Евгениј Ангелов дипломирал на Харвард, а е познат по тоа што е го реализираше концептот на венчр капитал во Бугарија. Откако Бугарија влезе во Европската Унија, над 20 венчр капитал фондови работат и подржуваат развој и раст на бизниси.


Она што е интересно да се спомене е дека како партнер во Постскриптум вентурес, за своите клиенти Софтвер Груп, ја доби првата венчр капитал обврзница од 18 милиони евра од Европска Инвестициска Банка.

Какво влијание имаше влезот на Бугарија во ЕУ во промена на начините на финансирање и раководење со бизниси ќе слушнеме на Балкански претприемачки самит - balkansummit.org


Можеби ќе ве интересира

Заменик-министерката за финансии одбива да го потпише заемот од 90 милиони евра од Светска банка

Заменик-министерката за финансии одбива да го потпише заемот од 90 милиони евра од Светска банка

КАМАТИТЕ УПОРНО ОДАТ НАДОЛУ - добро за тие што сакаат кредит, но неповолно за штедачите

КАМАТИТЕ УПОРНО ОДАТ НАДОЛУ - добро за тие што сакаат кредит, но неповолно за штедачите

Шекеринска: Ни требаат пари од странство!

Шекеринска: Ни требаат пари од странство!