24 Март, 2018
0.0589

Јасмина Атанасова Симјаноска-прва и единствена жена оџачар во Македонија

Објавено во: Стил 11 Јануари, 2018

Жена. Мајка. Архитект. Овластен проектант, ревидент и надзор од областа на архитектурата и противпожарната заштита. Судски проценител на недвижности, енергетски контролор,повремено поет, повремено сликар-ова накусо е професорката  Јасмина Атанасова-Симјаноска од средното градежно училиште “Здравко Цветковски”. Таа е првиот дипломиран оџачар и засега единствената жена во оваа професија.

“Јас сум дефинитивно единствената жена оџачар во Македонија, тоа е сигурно. Во Белград работат еден брачен пар оџачари, и многу се успешни. Во Хрватска ги има повеќе, една од нив е мојата драга пријателка Сњежана Боршиќ- Јамбрешиќ, која е ќерка на мајстор Славко Јамбрешиќ и прва жена мајстор оџачар. Денес ја води фирмата “Димњачарски обрт Сњежана“ од Загреб. Почетоците беа во Загреб, каде ја стекнав мојата диплома во ОИГШ (обртничка индустријска и градитељска школа) “Загреб“ под менторство на професор Енес Субашиќ. Тоа беа месеци напорна работа, стекнување на теоретски и практични знаења како и спроведување на пракса кај работодавач. Прво тоа беше “Димњачарски обрт Сњежана“ а после и “Димњачарски обрт Дим“. Во Македонија праксата ја стекнав со оџачарската фирма “Оџаци“ од Скопје. Mојата кариера поврзана со оџачарството се одвива во процесот на едукација на потребни кадри за обавување на оваа дејност”-раскажува за Женски магазин,  професорката Јасмина Атанасова Симјановска.

Целото интервју прочитајте го на Женски магазин, тука.

Можеби ќе ве интересира

(ВИДЕО) АВАНТУРИСТИ: На скии го поминале замрзнатото Бајкалско Езеро

(ВИДЕО) АВАНТУРИСТИ: На скии го поминале замрзнатото Бајкалско Езеро

Перо Антиќ се почести со луксузен спортски автомобил

Перо Антиќ се почести со луксузен спортски автомобил

Сара Мејс ужива во бременоста: Диме секогаш ме разгалува

Сара Мејс ужива во бременоста: Диме секогаш ме разгалува

ИНТЕРВЈУ СО БРАЧНАТА ДВОЈКА ОД „ПАМПЕРС ОФ Д ФОЛ“: Кристијан сака да биде тапанар, а Јована му е најголем обожавател

ИНТЕРВЈУ СО БРАЧНАТА ДВОЈКА ОД „ПАМПЕРС ОФ Д ФОЛ“: Кристијан сака да биде тапанар, а Јована му е најголем обожавател

(ВИДЕО) ОВА ЌЕ ВЕ НАСМЕЕ: Разбуди ме кога ќе биде лето

(ВИДЕО) ОВА ЌЕ ВЕ НАСМЕЕ: Разбуди ме кога ќе биде лето

(ФОТО+ВИДЕО) ОВА ГИ МАМИ ТУРИСТИТЕ: Пролетта во оваа земја донесе „мoре од цвеќиња“

(ФОТО+ВИДЕО) ОВА ГИ МАМИ ТУРИСТИТЕ: Пролетта во оваа земја донесе „мoре од цвеќиња“

Хероина во борба со пламените јазици - Билјана Денчовска, единствена жена пожарникар

Хероина во борба со пламените јазици - Билјана Денчовска, единствена жена пожарникар

ХИТОВИ ШТО ДОАЃААТ: Кои македонски албуми ги очекуваме годинава?

ХИТОВИ ШТО ДОАЃААТ: Кои македонски албуми ги очекуваме годинава?

НИКОЛА ПЕРЕВСКИ-ПЕРЕ: Ацо Конга и понатаму живее преку „Нокаут“

НИКОЛА ПЕРЕВСКИ-ПЕРЕ: Ацо Конга и понатаму живее преку „Нокаут“