22 Септември, 2021
0.0207

Јапонски Nidek доаѓа во Нови Сад, вложувања од 1.5 милијарди евра, најмногу во Србија

Објавено во: Економија 09 Април, 2021

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ изјави дека доаѓањето на јапонската групација Nidek, која во Нови Сад ќе изгради фабрика за погонски мотори за електрични возила, е голем ден за Србија, затоа што што ќе придонесе за развојот на градот и на целата земја, а верува и дека тоа е само почеток на јапонските вложувања во Србија, пренесува РТС

Вучиќ по состанокот со делегацијата рече дека ова е величествен подарок за Србија, и се заблагодари на сите кои работеа на тоа. Рече дека е многу важно што Србија на мал простор има два јапонски инвеститори, Tojo Tajers во Инџија и оваа нова инвестиција во Нови Сад. Вели дека ова само говори колку е Србија добра за инвестирање. Како што вели, Јапонците не одат било каде да инвестираат. 

„Ова е еден од проектите кои суштински ја менуваат нашата земја“, изјави Вучиќ и додаде дека на донесување на оваа инвестиција работеле подолго време. 

Вели дека Србија сега има две цели, да ја победи короната, и да има што поголем економски раст, за што се потребни инвестиции, посебно странски. Од инвестиците на Nidek кои се 1.5 милијарди евра, повеќе од половина ќе бидат во Србија. 

Само во првата фаза ќе бидат вработени 480 луѓе. Вучиќ верува дека ова е само 10 отсто од она што ќе вложат. Nidek во светот вработува 120.000 луѓе. Фабриката во Нови Сад ќе дојде до израз, затоа што до 2025 година, електричните автомобили масовно ќе се применуваат во Европа. 

Можеби ќе ве интересира

КАКОВ РАСПЛЕТ ЌЕ ИМА ЗА ТАРГЕТ ГРУП: Обвинителството е на потег

КАКОВ РАСПЛЕТ ЌЕ ИМА ЗА ТАРГЕТ ГРУП: Обвинителството е на потег

ЌЕ ИМА ПЕНЗИИ ОД ИДНИОТ ВТОРНИК - еве по кој редослед ќе се исплатуваат

ЌЕ ИМА ПЕНЗИИ ОД ИДНИОТ ВТОРНИК - еве по кој редослед ќе се исплатуваат

КОЛКУ МАКЕДОНСКИ ФИРМИ СЕ ВО БАНКРОТ: Можно е допрва да се затвораат поради кризата

КОЛКУ МАКЕДОНСКИ ФИРМИ СЕ ВО БАНКРОТ: Можно е допрва да се затвораат поради кризата

МУ СЕ БЛИЖИ ЛИ КРАЈОТ НА ДОЛЖНИЧКОТО РОПСТВО - долговите ќе застаруваат по одреден рок, а и затезната камата нема да смее да биде повисока од главницата?

МУ СЕ БЛИЖИ ЛИ КРАЈОТ НА ДОЛЖНИЧКОТО РОПСТВО - долговите ќе застаруваат по одреден рок, а и затезната камата нема да смее да биде повисока од главницата?

Со законски измени до повеќе пари во општинските каси

Со законски измени до повеќе пари во општинските каси

Следниот месец ќе има голем скок на вредноста на биткоинот

Следниот месец ќе има голем скок на вредноста на биткоинот

Статистика објави дека просечната плата изнесува 28.540 денари

Статистика објави дека просечната плата изнесува 28.540 денари

ЦЕЛ ДЕН НА КОМИСИЈА НЕ МОЖЕ ДА ПОМИНЕ НЕДЕЛА НЕРАБОТЕН ДЕН - МТСП бара пратениците од опозицијата да не ја кочат расправата

ЦЕЛ ДЕН НА КОМИСИЈА НЕ МОЖЕ ДА ПОМИНЕ НЕДЕЛА НЕРАБОТЕН ДЕН - МТСП бара пратениците од опозицијата да не ја кочат расправата

НЕКОИ СНАБДУВАЧИ САКААТ ДА ИМ НАПЛАТАТ ПОСКАПА СТРУЈА НА ПОТРОШУВАЧИТЕ - Бислимовски најави црна листа

НЕКОИ СНАБДУВАЧИ САКААТ ДА ИМ НАПЛАТАТ ПОСКАПА СТРУЈА НА ПОТРОШУВАЧИТЕ - Бислимовски најави црна листа