15 Јуни, 2021
0.0192

Јанковиќ: Загрижен сум, ништо од овој вирус не може да се предвиди

Објавено во: Балкан 05 Јули, 2020

Нјамногу не загрижува тој елемент на неизвесност, тој хазарден карактер што го има овој вирус, вели српскиот имунолог Срџа Јанковиќ. Додава дека досега се покажало оти некои луѓе, а никој не знае кои, вирусот го поминуваат лесно, а други развиваат многу тешки клинички слики и извлекуваат подебел крај. Вели дека можеби постои некој дефект или слабост на организмот кој досега не е е откриен, а кој вирусот го напаѓа трашно.

Јанковиќ не е за тврдењата од типот„ ајде сите да се заразиме“, зато што вели во таков тип стекнување колективен имунитет, многу човечки животи ќе бидат изгубени. 

"На северната полутопка постои раст, а светот е отворен и заразата не може да се запре. Имаме нов пораст на бројот на заболени и во овој регион, вели Јанковиќ кој додава дека собирањата на луѓето се многу опасни. 

Вели дека се докажа дека топлото време не го намалува многу вирусот. 

„Не е вирусот толку отпорен на температура. И овој многу лесно се пренесува од човек на човек, а сега во лето луѓето се доста надвор. Затоа велам дека не можеме да го запреме, вели Јанковиќ.

Тој сугерира дека носењето маски мора да биде долгорочна препорака, а поздравувањето со луѓето само со наклонување


Можеби ќе ве интересира

Косовците бараат нешто што Вучиќ не може да прифати, тој итно ќе разговара со Србите на Косово

Косовците бараат нешто што Вучиќ не може да прифати, тој итно ќе разговара со Србите на Косово

Зошто Џо Бајден го сака Балканот?

Зошто Џо Бајден го сака Балканот?

За сите кои чекаат бугарско државјанство, тамошните власти имаат важна вест

За сите кои чекаат бугарско државјанство, тамошните власти имаат важна вест

КРАЈ НА ЕПИДЕМИЈАТА НА КОВИД-19 ВО СЛОВЕНИЈА: Земјата се движи кон „зелена фаза“

КРАЈ НА ЕПИДЕМИЈАТА НА КОВИД-19 ВО СЛОВЕНИЈА: Земјата се движи кон „зелена фаза“

КОИ ЗЕМЈИ ВО ЕУ СЕ НАЈЛОШИ ПО ВАКЦИНАЦИЈАТА - поранешните комунистички, а меѓу нив и Хрватска

КОИ ЗЕМЈИ ВО ЕУ СЕ НАЈЛОШИ ПО ВАКЦИНАЦИЈАТА - поранешните комунистички, а меѓу нив и Хрватска

Со ковид автобуси тимовите за вакцинација ќе одат во хрватските мали градови

Со ковид автобуси тимовите за вакцинација ќе одат во хрватските мали градови

Красимир Каракачанов е осуден за омраза кон Ромите

Красимир Каракачанов е осуден за омраза кон Ромите

Во мал град во Хрватска се продаваат куќи за помалку од еден долар

Во мал град во Хрватска се продаваат куќи за помалку од еден долар

Крај на епидемијата во Словенија

Крај на епидемијата во Словенија