05 Јуни, 2020
0.0206

ИЗВРШИТЕЛСКИ МАКИ ГОЛЕМИ: Најава за вжештување на протестите против извршителите

Објавено во: Економија 09 Ноември, 2019

Додека извршителите трупаат пари родители ги праќаат дури и децата надвор од државата да печалат за да ги исплатат илјадниците денари поради блокираните сметки кои некогаш изгледаат толку парадоксално.

Со најава за поголеми протести денеска се заканија активистите од организацијата “Стоп за Извршители” доколку надлежните не воспостават силна правно-институционална рамка. Голготите на дел од овие активисти одат дотаму што за два ипол денари заостаната камата од земен кредит во 2007-ма година кичевчанката Злата Штерјоска сега треба да плати околу 600.000 денари. Таа за ова ја информираше јавноста од денешниот протест против работата на извршителите кој се одржа во Скопје.

Штерјоска раскажува дека кредитот го исплатила уште во 2008 година.

-Во целосна сума исплатив 224.000, оставила намерно банката камата од 2.5 денари само да биде кредиот отворен. После судска пресуда сегде се водеше нигде не го доставува уплатата на овој извод што го има од банката“, вели таа.

Стоп на присилната наплата, отпис во целост на старите долгови и укинување на каматата се дел од барањата кои ги доставија денеска  Марјан Ристески и незадоволните граѓани на протестот.

Извршителските маки ги споделија многумина а дел од протестот биле и граѓани кои ротестираат против БЕГ.

„Јасни се нашите барања. Отпис на старите долгови, отпис на каматите кај јавните претпријатија и државните фирми и да се стави мораториум на извршувањата и каматите да се запрат. Не може банката да оди во крајност. Ревизија на криминалот. Има кривични пријави, одговара специјален јавен обвинител, одговараа судии, политичари, но ниту еден извршител и нотар не одговара“, вели еден демонстрант.

Имено, вкупно 23 милиони евра изнесува вкупната добивка на сите извршители во државата пресметана за последните  години.

Можеби ќе ве интересира

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

ЕВН: Порамнети и корегирани сметки добиват корисниците, од 15 април броилата се отчитуваат

ЕВН: Порамнети и корегирани сметки добиват корисниците, од 15 април броилата се отчитуваат

ЗАБОРАВЕТЕ НА ЛЕТАЊЕ СО WIZZ AIR - тие што резервирале или ваучер или враќање на парите

ЗАБОРАВЕТЕ НА ЛЕТАЊЕ СО WIZZ AIR - тие што резервирале или ваучер или враќање на парите

Владата нема да дава дозволи за работа во текстилната и кожарската индустрија во Штип

Владата нема да дава дозволи за работа во текстилната и кожарската индустрија во Штип