20 Јануари, 2021
0.0190

Извршителите наплатиле од државата рекордни 22 милиони евра

Објавено во: Економија 01 Декември, 2020

Извршителите наплатиле 123 милиони евра во 2019 според годишниот извештај кој Комората тукушто го објави за 2019. Примени биле 121.913 барања за извршување, што е најголема бројка од 2016 кога извршителите примиле 227.836 барања за извршување. 

Станува збор за 123.255.351 милиони евра, или слично како и една година претходно со 3,7 милиони евра помала присилна наплата. Во последните осум години наплатата редовно изнесува преку 100 милиони евра, а рекордната е убедливо 2017 со 166.224.905 милиони евра.

Зголемен е износот на реализирани извршни решенија во корист на државата како доверител од 2,33 на 2,9 милиони евра. Сумите за стопанството и за поединците како доверители се намалени. Така, за правните лица наплатата паднала од 103 на 99,7 милиони евра, а за физичките од 22,4 на 21,9 милиони евра.

Според наплатените средства според структурата на должници, извршувањето од државните институции како министерства, агенции, управи, фондови, заводи, комисии, дирекции и слично, изнесува рекордна сума од 21.992.815 евра. Ова е убедливо најголема наплата од државата како должник. Претходно највисоките наплати по вина на државата се во 2018 и 2015 кога сумите изнесувале 15,95, односно 15,75 милиони евра. Во 2017 на пример таа била 11,6 милиони евра.

Од друга страна присилната наплата од стопанството бележи големо намалување и тоа изнесува 67,93 милиони евра. Тоа е многу помалку од 2017, кога се забележани дури 122,5 милиони евра. Во 2018 присилно биле одземени од фирмите 78,8 милиони евра. Кај физичките лица-должници нема големи промени во однос на изминатите години и таа изнесува 34,75 милиони евра.

Комората годината 2019 ја завршила со 91 извршител, или шест помалку во однос на претходната година. Бројот е најмал во последните девет години. Особено осетливо е намален и бројот на вработени во канцелариите на извршителите на 362 работници. Тоа е помалку за 60 за една година, а низа претходни години нивниот број изнесувал преку 500-тини.

А.К.

Можеби ќе ве интересира

Генерали Инвестментс: Трендот на раст на пазарите може да продолжи како резултат на стимулативниот пакет

Генерали Инвестментс: Трендот на раст на пазарите може да продолжи како резултат на стимулативниот пакет

Џек Ма се појави во јавност по три месеци откако ја искритикува кинеската влада

Џек Ма се појави во јавност по три месеци откако ја искритикува кинеската влада

Заев денеска ќе најави нова ИКТ инвестиција

Заев денеска ќе најави нова ИКТ инвестиција

ДО АПРИЛ ТУРИЗМОТ ЌЕ БИДЕ ВО КОЛАПС: Кога можеме да очекуваме странски гости?

ДО АПРИЛ ТУРИЗМОТ ЌЕ БИДЕ ВО КОЛАПС: Кога можеме да очекуваме странски гости?

Државата дала шест милиони евра за железничкиот транспорт

Државата дала шест милиони евра за железничкиот транспорт

Раст на просечната пензија за 185 денари: За шест дена почнува исплатата

Раст на просечната пензија за 185 денари: За шест дена почнува исплатата

Усвоена прва мерка од новиот антикризен пакет: Се укинуваат царините за 71 суровина

Усвоена прва мерка од новиот антикризен пакет: Се укинуваат царините за 71 суровина

Владата даде над милијарда евра, има ли ефект: Се подготвува петтиот пакет мерки

Владата даде над милијарда евра, има ли ефект: Се подготвува петтиот пакет мерки

Поскапеа горивата: Возиме најевтин дизел, ама бензините ни се поскапи од некои земји членки на ЕУ

Поскапеа горивата: Возиме најевтин дизел, ама бензините ни се поскапи од некои земји членки на ЕУ